Ribnica

Svetovni robotski center v Ribnici

Hubert Kosler, direktor podjetja Motoman Robotec

Hubert Kosler

Ribnica – Japonsko podjetje Yaskawa, ki je največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu, ima v Evropi nov center za robotizacijo: Ribnico. Podjetji Motoman Robotec in proizvodno podjetje Ristro, ki bosta oziroma sta po novem Yaskawa Slovenia in Yaskawa Ristro, sta s selitvijo proizvodnje iz Nemčije prevzela vodilno vlogo v Evropi na področju robotskih perifernih naprav.

Že lani je bilo odločeno, da bodo japonski lastniki Yaskawe evropski center za robotizacijo selili iz Nemčije v Slovenijo, natančneje v Ribnico, kjer proizvodnjo komponent robotskih celic širijo še na 1000 kvadratnih metrov. »Verjetno smo jih prepričali z dosedanjim delom, znanjem in tudi s tem, da v tej širitvi vidimo izziv,« pravi Hubert Kosler, direktor in solastnik dveh podjetij, ki imata po novem v imenu tudi japonskega solastnika. Pravzaprav je Motoman Robotec še v pridobivanju novega imena Yaskawa Slovenia, saj morajo za uporabo imena Slovenia dobiti dovoljenje.

Toda podjetje Yaskawa Ristro je že postalo strateški proizvajalec robotskih perifernih naprav v skupini Yaskawa Europe, kar pomeni, da bodo proizvajali glavnino sistemske ponudbe integriranih robotov in z njimi podpirali vse podružnice Yaskawe v Evropi. Letos načrtujejo pokriti okoli 60 odstotkov vseh evropskih potreb po tovrstnih napravah, do leta 2013 pa nameravajo postati vodilno evropsko podjetje na področju robotske periferije. Gre za specialne robote, ki jih uporabljajo v avtomobilski industriji, kovinsko-predelovalni, živilski in farmacevtski industriji. »Robotsko roko proizvaja japonska Yaskawa, mi pa jih vključimo v tehnološki proces, prilagodimo tehnologiji in potrebam kupca, tako da je v enem takem izdelku od 50 do 70 odstotkov našega znanjaHubert Kosler razlaga postopek, ki je enako zahteven kot proizvodnja robotskih rok. Za kupca lahko izdelajo samo posamezne komponente ali pa mu pripravijo celovito rešitev.

»Enako pomembno pa je, da pri nas sedaj ne širimo samo proizvodnje, ampak nadaljujemo tudi z vodenjem projektov in razvojem,« pravi Hubert Kosler, ki je tudi direktor češke podružnice Yaskawe. Zato so sedaj v Ribnici zaposlili še sedem ljudi, tako da jih je skupno 62, ob tem pa bodo letos zaposlili še 15 novih ljudi, v glavnem z visoko in višjo šolo: inženirje projektante in vodje projektov.

Lansko poslovno leto, ki se pri njih zaključi februarja, je bilo kljub krizi uspešno, pravi Kosler. Yaskawa Slovenia, ki je zadolžena za trge Slovenije in bivše Jugoslavije, bo po ocenah leto zaključila z 3,2 milijona evrov realizacije, podjetje Yaskawa Ristro pa bo imelo sedem oziroma osem milijonov evrov realizacije. Letos nameravajo prodajo podvojiti, tako da bo podjetje Yaskawa Ristro imelo od 15 do 20 milijonov evrov realizacije. »S krizo se sploh ne ukvarjamo več, saj imamo nove izzive, naročil je dovolj in tudi zaposlujemo nove ljudi,« še dodaja Hubert Kosler.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj