Ribnica

Sum konflikta interesov pri razpisu za ogrevanje na lesno biomaso v Ribnici

Ribniški trg

Ribniški trg

Podžupan Vinko Levstek je hkrati zaposlen v Petrolu, ki mu je občina podelila koncesijo. »Menimo, da gre za sumljiv posel,« sta povedala Benjamin Henigman in Janez Zobec, svetnika SLS, o tri milijone evrov vrednem projektu daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, ki je največji ribniški v tem letu.

Januarja podpisana koncesijska pogodba s konzorcijem Petrolovih družb in podjetjem Ekoen je v škodo občine in prebivalcev, opozarjata svetnika. Pričakujeta, da bo primer čim prej pregledala protikorupcijska komisija. V protikorupcijski komisiji so za Delo povedali, da so s primerom seznanjeni od marca, primera pa ne morejo komentirati, dokler ne preučijo obsežne dokumentacije, ki jim jo je dostavila občina Ribnica.

V Ribnici bodo kmalu začeli graditi in posodabljati sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, ki ga bo po koncesijski pogodbi izpeljal konzorcij družb Petrol, Petrol Energetika in podjetja Ekoen. »Pojasnila, kako je do podpisa pogodbe prišlo, sem dobil po štirih mesecih čakanja,« je povedal Benjamin Henigman, ki je hotel vedeti, koliko koncesionarjev se je prijavilo na razpis, kakšni so bili kriteriji za izbiro, za koliko se bo pocenilo ogrevanje in kakšna je vsebina koncesijske pogodbe.

Svetnikoma se zdi sporno, da je projekt daljinskega ogrevanja vodil Vinko Levstek, ribniški podžupan in član SDS, ki je zaposlen na Petrolu. Janez Zobec je prepričan, da gre za konflikt interesov, poleg tega pa se je kot možni koncesionar prijavil en sam kandidat – Petrol. Zobec ne izključuje možnosti, da so bili razpisni pogoji diskriminatorni. Prepričan je, da bi moral biti interes občine, da pridobi več ponudnikov, saj bi le tako lahko izbrala najboljšega. »Pri takem projektu bi bilo smiselno razmisliti tudi o sodelovanju občine in Komunale Ribnica, saj gre za dobičkonosen posel,« je pojasnil Zobec.

Dodatna težava je cena ogrevanja, ki bo le za deset do 20 odstotkov nižja od zdajšnje, čeprav se Ribnica ogreva iz več kot 30 let starega sistema z ogromnimi izgubami. »Če napovedane cene primerjamo s tistimi po državi, je jasno, da bomo imeli v Ribnici eno najdražjih ogrevanj,« je povedal Henigman.

»Občina bi morala z izbiro najboljšega koncesionarja in z nižjo ceno ogrevanja pomagati prebivalcem, koncesija bi lahko več prinesla tudi v proračun,« je povedal Henigman. Okvirni izračuni namreč kažejo, da bo koncesionar na leto zaslužil približno 450.000 evrov, občina pa 30.000 evrov. V 25 letih, za kolikor je podpisana koncesijska pogodba, bo občina tako dobila 750.000 evrov, koncesionar pa približno 11 milijonov evrov.

Ribniški župan Jože Levstek, SDS, je za Delo zatrdil, da so bili vsi postopki izbire koncesionarja in podelitve koncesije transparentni. »Nasprotniki nimajo nobene podlage, da to izpodbijajo, poleg tega pa smo ta projekt pripravljali štiri leta in menim, da je dober za našo občino,« je povedal Levstek in dodal, da za sistem že imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje. »Toda kdo bo zagovarjal javni interes, če ne mi, svetniki, župan in občina?« sta še dodala Zobec in Henigman.

Vir: delo.si, Simona Fajfa

1 komentar

  • »Menimo, da gre za sumljiv posel,« sta povedala Benjamin Henigman in Janez Zobec. »Če napovedane cene primerjamo s tistimi po državi, je jasno, da bomo imeli v Ribnici eno najdražjih ogrevanj,« je povedal Henigman.
    Še en drag občinski projekt, najprej rokodelski center, sedaj pa še ta, ki je res sumljiv, pa še “najdražje ogrevanje v državi”, naj bi bil njegov rezultat!?
    Ali je do sedaj že kdaj, ali pa šele bo, takšne “sumljive” občinske projekte obravnaval tudi Nadzorni odbor občine Ribnica, ki je najvišji občinski organ nadzora legalitete in porabe javnih finančnih občine, katerega predsednik je g. Franc Mihelič?
    Ali bomo občani končno le kje kdaj prebrali o delu tega najvišjega nadzornega organa?
    Menda NO občine Ribnica ni samo figov list za pokrivanje…?

Komentiraj