Ribnica

Šesta razstava iz “Likovne zbirke Riko” bo na ogled v Galeriji Miklova hiša do konca januarja

Iz Likovne zbirke Riko

Iz Likovne zbirke Riko

Decembra 2009 je podjetje Riko v Galeriji Miklova hiša v Hrovači pri Ribnici odprlo šesto razstavo izbora del iz Likovne zbirke Riko. Na otvoritvi so bili mnogi pomembni gostje, med drugim številni slovenski umetniki, gospodarstveniki, politiki (tudi veleposlanika Srbije in Nizozemske), kulturniki in drugi gostje, ki so se udeležili odprtja. Razstavo, ki bo na ogled do 31. januarja, je odprla ministrica za kulturo Majda Širca.
Svoje stvaritve predstavljajo Sandi červek, Sergej Kapus, Jaša, Oto Rimelej in Jasna Samarin, medtem ko so skulpture Matjaža Počivavška postavljene v Kersničevi kovačnici v Hrovači. Rikova zbirka šteje sicer že več kot 300 umetniških del. Vanjo so vključeni tako slikarska kot tudi kiparska dela najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in tistih, ki umetnostno kvaliteto uresničujejo tudi v zdajšnjem času. Ker likovna zbirka omogoča vpogled v zadnjih 100 let umetniškega ustvarjanja, lahko v njej začutimo raznolikost in pestrost izraznih načinov, prisotnost izjemne estetske dinamike in umetnostnih stremljenj ter predvsem kvaliteto umetniških del domačih ustvarjalcev.


Pomemben del zbirke predstavljajo dela Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Matije Jame, v zbirki je tudi več del njihovega sodobnika Maksima Gasparija ter male plastike njihovih kiparskih sodobnikov, kot so Lojze Dolinar, Ivan Zajec, Boris Kalin France Gorše, brata Kralj itd. Prav tako so v zbirki prisotna izbrana slikarska dela Franceta Kralja, Maksima Sedeja, Staneta Kregarja, Ive Šubica, Olafa Globočnika, Franceta Miheliča. Tako zbirka vstopa v 20. stoletja z izjemnimi impresionističnimi deli in prav to stoletje zaključuje s slikarskimi in kiparskimi deli ključnih avtorjev minulih dveh desetletij, kot so Emerik Bernard, Janez Bernik, Gustav Gnamuš, Herman Gvardjančič, Zdenko Huzjan, Metka Krašovec, Živko Marušič, Žarko Vrezec, Matjaž Počivavšek, Jakov Brdar, Mirsad Begič, Marija Rus, Bojan Gorenec, Sergej Kapus, Marjan Gumilar, Ivo Prančič, Sandi červek, Jože Marinč, Zdenka Žido, Marko Jakše, Jurij Kalan itd. V zadnjem času pa se zbirka bogati tudi z deli umetnikov mlajše generacije, kot so Mojca Zlokarnik, Matej Košir, Joni Zakonjšek, Uršula Berlot, Anja Jerčič, Nika Zupančič, Jaša, Rok Bogataj… Vendar se likovna zbirka Riko s tem ne zaključuje, temveč z načrtovanimi odkupi del, ki nastajajo danes, sledi izjemnosti slovenske umetnosti tudi v 21. stoletju.

Likovno zbirko bogati tudi izviren način pridobivanja del. Ob klasičnih nakupih je podjetje Riko našlo izvirno rešitev, kako kot zbiratelj nadgraditi pridobivanje umetniških del v zbirko ter ob tem prispevati h kvaliteti umetniškega ustvarjanja. Projekt, ki so ga imenovali “Pariz-Hrovača“, združuje mecenstvo in zbirateljstvo. Podjetje je za določen čas najelo stanovanje z ateljejem v Parizu, kamor so vabljeni izbrani umetniki, ki v vrednosti najemnine prispevajo umetniško delo v zbirko. Projekt uspešno teče že šesto leto.

Vir in foto: radiokrka.com

Komentiraj