Ribnica

Samo Jeranko – Ribničan z velikimi pljuči

Samo Jeranko - Ribničan z velikimi pljuči

Samo Jeranko

Ribnica – Prosto potapljanje je skupno ime za vse vodne aktivnosti, kjer za raziskovanje podvodnega sveta uporabljamo le lastno zalogo zraka, brez okornih dihalnih aparatov.

V javnosti je najbolj poznana tekmovalna APNEA, ekstremni šport , kjer se tekmovalci poskušajo potopiti do velikih globin ter doseči dober čas ali razdaljo z enim samim vdihom. Tekmovanja v prostem potapljanju se ločijo na bazenske in globinske discipline.

Ribnica, ki je pred enajstimi leti dobila Plavalni klub, se lahko pohvali, da ima v tem športu pogumnih svojega ne le predstavnika, ampak fanta, ki v svoji skupini meri med svetovno elito. To je 21 letni Samo Jeranko.

Leta 2008 je večji del svojega časa začel posvečat treningu Apnee. To je bazenski del prostega potapljanja , druga vrsta Apnee je globinski del. Apneo je združil s treningom plavanja, kar mu omogoča, da ves čas trenira pod vodstvom vrhunskih trenerjev. Že po nekaj tednih treninga sem na prvih tekmovanjih začel dosegati neverjetno dobre rezultate. To mu je vlilo veliko dobre volje in želje po nadaljnjem delu. Premišljen pristop in način dela sta se izkazala za ključni moment pri do sedaj njegovem največjem uspehu, osvojitve naslova državnega prvaka v dinamični apnei s plavutmi in državnega podprvaka v dinamični apnei brez plavuti.
Poleg državnega rekorda, ko je s plavutami v bazenu pod vodo plaval 205 metrov na dah (to je približno dve minuti in pol), brez plavut pa 152 metrov, je samo dosegel več pomembnih mednarodnih izidov. Je med najmlajšimi, zato upravičeno pričakuje, da se povzpne med svetovno elito.

Poleg državnega rekorda, ko je s plavutmi v bazenu pod vodo plaval 205 metrov na dah (to je približno dva minuta in pol) , brez plavut pa 152 metrov, je samo dosegel več pomembnih mednarodnih izidov. Je med najmlajšimi, zato upravičeno pričakuje, da se povzpne med svetovno elito.

Ob tej priložnosti se je zahvalil tistim, ki mu pomagajo, da potuje po svetu in tekmuje. Samo je imel v zadnjih dveh mesecih veliko potovanj in nastopanj. Hrvaška, Švedska, Avstrija Egipt, kjer so najboljše razmere za priprave, so njegove postaje. In kako na vse to gledajo njegovi najbližji, domači.

Sicer se prosto potapljanje deli na bazenski in globinski del. V bazenih se tekmuje v »bazenski apnei«, kar pomeni, da se najboljši izidi dosegajo, ko so dihalne poti, nos in usta, pod vodo . V dinamični apnei v bazenu se tekmuje s plavutami in brez njih. Takrat se rezultat meri po dolžini plavanja z vdihom. V globinskem delu potapljanja, ki je Samu vedno večji izziv, pa se tekmovalec potaplja s plavutami brez obtežitve in z obtežitvijo.

Samu, ki ima 21 let in je študent drugega letnika strojne fakultete, je višina 199 centimetrov velika prednost v bazenu . Ima zelo razvita pljuča z vitalno kapaciteto 9,5 litrov zraka, vase s posebno tehniko dihanja pa lahko spravi kar 12,5 litrov zraka.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj