Ribnica

Riko zmagal na razpisu za gradnjo HE Brežice

HE Brežice
HE Brežice

Ribnica – Riko Janeza Škrabca je premagal CGP Novo mesto Darija Južne, smo izvedeli neuradno. Možno pa je, da bo zaradi morebitnih pritožb proti končni odločitvi o tem, kdo bo gradil akumulacijsko jezero za HE Brežice, treba počakati dva ali tri mesece. Pred sklenitvijo pogodbe bo treba urediti še financiranje. Na potezi je ministrstvo za finance, ki naj bi najelo posojilo pri EIB.

V nekaj dnevih, morda že danes, naj bi bilo tudi uradno znano, koga je družba Infra (v lasti države), ki je investitor gradnje infrastrukture za HE Brežice, izbrala za najboljšega ponudnika za gradnjo akumulacijskega jezera. Ta HE je po TEŠ 6 največji energetski projekt v državi, tudi sicer je z ocenjeno vrednostjo 314 milijonov evrov z DDV eden največjih naložbenih poslov ta hip pri nas. Vojko Sotošek, direktor Infre, se je včeraj na naše informacije, da je najboljša ponudba ponudba družbe Riko, odzval: »Neuradnih informacij ne morem komentirati, dokler postopek na Infri ne bo končan.«

Najnižja cena in potrjena referenca

Spomnimo, razpis je bil podaljšan, ponudbe pa so odpirali dvakrat, ker je Dkom (državna revizijska komisija) delno ugodil družbama Strabag in Dabta. V prvem odpiranju je bil Riko pripravljen graditi za nekaj manj kot 70 milijonov evrov, konzorcij CGP Novo mesto, v katerem sta bila še Kostak iz Krškega in velenjski RGP, za 78 milijonov evrov. V drugem odpiranju sta obe družbi ponudbi znižali, Riko za pet milijonov evrov, na 65,7 milijona evrov, CGP Novo mesto pa za dobrih 11 milijonov evrov, na 66,7 milijona evrov. Poročali smo že, da je v začetku aprila makedonski investitor ELEM družbi Riko za ta projekt unovčil 5,6-milijonsko garancijo. A čeprav so unovčili garancijo, je ELEM Riku za HE Brežice pred unovčitvijo potrdil referenco HE Sveta Petka.

Bo revizija?

Včeraj nismo mogli izvedeti, ali bo odločitev Infre dokončna ali pa se bo proti tej drug ponudnik, torej konzorcij CGP Novo mesto, Kostak in RGP, pritožil. Rok za pritožbo je osem dni. Če se bodo pritožili na Dkom, bi to lahko podpis pogodbe zavleklo za dva ali tri mesece.

Gradnja že tako zamuja

Že brez pritožb, z njimi pa še bolj, je jasno, da bodo pri infrastrukturnem delu HE Brežice nastale zamude in s tem poslovna škoda. Kot kaže, zdaj bi HE redno lahko začel obratovati najprej leta 2017, poskusno pa konec leta 2016 oziroma po tem, ko se bo napolnilo akumulacijsko jezero. Za energetski del HE Brežice je investitor družba HESS.

Na potezi MF za 75-milijonsko posojilo

Če ne bo pritožb, bi se gradnja akumulacijskega jezera lahko začela julija. Pred podpisom z izbranim izvajalcem mora Infra zagotoviti še financiranje projekta. To še vedno ni urejeno. Infrin poslovni načrt je sicer zdaj le sprejet. Finančna konstrukcija projekta pa še vedno ni zaprta. Na podnebnem in vodnem skladu, od tod naj bi za leto 2015 za HE Brežice črpali okoli 12 milijonov evrov, so sicer sprejeli program dela za letos in ta vključuje financiranje HE Brežice. Manjka pa še glavni del, in to je 75-milijonsko posojilo, ki naj bi ga ministrstvo za finance v imenu države najelo pri EIB. Z njim je okvirna pogodba dogovorjena, a na naši strani je še vedno v usklajevanju med ministrstvom za finance in ministrstvom za okolje in prostor.

Vir: finance.si

Komentiraj