Ribnica

Riko bo gradil kanalizacijo v zgornjem porečju Drave

Janez Škrabec direktor skupine RIKO
Janez Škrabec direktor skupine RIKO
Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Ribnica – Ribniški Riko je bil izbran za glavnega izvajalca gradbenih del pri projektu ureditve odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju zgornje Drave v občinah Radlje ob Dravi in Dravograd. Včeraj, 11.12.2012 so v Radljah slovesno podpisali pogodbo, za obe občini skupaj vredno 11,4 milijona evrov, celotni projekt za pet občin pa je sicer vreden 37 milijonov evrov.

V projekt Zgornja Drava – odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave so poleg občin Radlje ob Dravi in Dravograd vključene še občine Muta, Vuzenica in Selnica ob Dravi. Projekt je v višini dobrih 18 milijonov evrov sofinanciran iz sredstev evropskega kohezijskega sklada, 3,2 milijona evrov prispeva država, 15,7 milijona evrov pa občinski proračuni.

Namen projekta je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in ljudi. Prav zato je ob današnjem podpisu pogodbe radeljski župan Alan Bukovnik menil, da projekt predstavlja velik korak k čistejšemu okolju in da je nujen. Občine so s tem tudi bližje prizadevanjem, da bo reka Drava v zgornjem toku na območju Slovenije spet spadala v drugi kakovostni razred kot to velja za njen tok v Avstriji.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]V območju radeljske občine projekt predvideva izgradnjo kanalizacijskega sistema v skupni dolžini 8638 metrov, dva povezovalna voda iz Zgornje Vižinge in Vuhreda na čistilno napravo ter izgradnjo same čistilne naprave. Na območju občine Dravograd pa je predvidena izgradnja kanalizacijskega sistema v skupni dolžini 5665 metrov in izgradnja povezovalnih vodov iz posameznih naselij občine do že obstoječe čistilne naprave v Sv. Boštjanu.

V Dravogradu je polno obratovanje sistema predvideno od oktobra 2013 naprej, v Radljah ob Dravi pa naj bi sistem poskusno zagnali leto dni kasneje.

Za izvajalca gradbenih del je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje Riko. Direktor podjetja Janez Škrabec je danes v Radljah izrazil zadovoljstvo, da bodo delali na Koroškem. Izpostavil je še, da Riko uspešno kljubuje gospodarski situaciji in ekonomski krizi in da se je pravočasno usmerili na tuje trge. Podizvajalec za gradbena dela je podjetje Pomgrad.

Vir: dolenjskilist.si, STA, M. M.

Komentiraj