Ribnica

Riko bo gradil HE Brežice – posel vreden 66-milijonov

HE Brežice, gradnja akumulacijskega jezera Foto: Janoš Zore/Delo
HE Brežice, gradnja akumulacijskega jezera Foto: Janoš Zore/Delo

HE Brežice: Referenca Rika ustrezna za gradnjo akumulacijskega jezera. Pripravljalna dela za drugi največji energetski projekt po TEŠ6 naj bi predvidoma stekla v septembru.

Brežice – Državna revizijska komisija je včeraj na spletni strani objavila sklep o zavrnitvi pritožbe družbe CGP na izbor Rika za gradnjo 66-milijonskega akumulacijskega jezera HE Brežice. Če bo državi uspelo zagotoviti denar, bo Riko akumulacijo začel graditi septembra.

»Glede na naše prepričanje, da je šlo v tem primeru za večje kršitve, bomo razmislili o nadaljnjem sodnemu varstvu,« so odločitev revizorjev včeraj za Delo komentirali v CGP, ki je oddal za milijon evrov dražjo ponudbo od Rika.

Državna revizijska komisija je v obrazložitvi svojega sklepa zavrnila oba ključna očitka Novomeščanov. Revizorji so ugotovili, da je Infra upravičeno zavrnila vpogled družbi CGP v nekatere reference Rika (poslovne skrivnosti in osebne podatke odgovornih vodij del) in da je bila gradnja HE Sveta Petka v Makedoniji pravilno upoštevana kot ustrezna referenca Rika.

Makedonci so aprila zaradi domnevne slabe izvedbe elektrarne sicer unovčili bančno garancijo, zato so bili v CGP prepričani, da Infra sporne reference ne bi smela upoštevati. Državna komisija je zahtevek Novomeščanov zavrnila z obrazložitvijo, da je unovčitev bančnega jamstva enostranski akt naročnika in da mora o sporu med Makedonci in Rikom odločati dogovorjeno arbitražno sodišče, in ne Infra. Riko je k razpisni prijavi sicer predložil potrjeno referenčno potrdilo o dobri izvedbi del.

Pogodbo z Rikom bi lahko podpisali septembra

Direktor javnega podjetja Infra Vojko Sotošek je povedal, da bi lahko pogodbo z Rikom podpisali septembra in nato še isti mesec začeli s pripravljalnimi deli. Sicer pa morajo pred začetkom del dokončati oz. zapreti finančno konstrukcijo. V ta namen in da bi se uskladili glede zagotavljanja denarja pa se bodo v ponedeljek sestali s predstavniki ministrstva za okolje in prostor.

Pogodbo z Rikom bodo podpisali, ko bodo imeli zagotovljeno dovolj denarja, predvidoma septembra, je dejal in dodal, da bi lahko potem z dobro organizacijo in pospešenim delom do konca prihodnjega leta zagotovili polnjene akumulacijskega bazena HE Brežice in dvig vode do točke, ki jo elektrarna potrebuje za preizkušanje opreme.

Naložba bo predvidoma stala 135 milijonov evrov

Gradnjo infrastrukturnega dela HE Brežice jim je uspelo tudi poceniti za približno 20 milijonov evrov, kar pomeni, da jih bo naložba stala približno 135 milijonov evrov. Z novelacijami programa pa jim bo verjetno uspelo prihraniti še kakšen milijon, je še povedal Sotošek.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od tega je naložba v energetski del vredna približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 135 milijonov evrov. Elektrarno naj bi predvidoma zgradili v drugi polovici leta 2017.

Vir: delo.si, finance.si

Komentiraj