Ribnica

Riko bo gradil čistilno napravo v Litiji

Janez Škrabec

Janez Škrabec

Šmartno pri Litiji – Litijski župan Franci Rokavec in šmarski župan Milan Izlakar sta z Janezom Škrabcem, prvim možem podjetja Riko, podpisala pogodbo o gradnji kanalizacije in centralne čistilne naprave Litija in Šmartno pri Litiji. Podizvajalec pri gradbenih delih bo domače podjetje Trgograd. Projekt je trenutno v fazi priprave dokumentacije za pridobivanje gradbenega dovoljenja, podpisniki pogodbe pa pričakujejo, da se bo gradnja začela konec leta.

V prihodnjem letu naj bi tako zgradili celoten kolektorski sistem, v letu 2014 pa še čistilno napravo, ki bo stala na Litijskem polju med Bregom in Zagorico. Poskusno obratovanje naj bi se začelo v začetku septembra 2014, je povedal Rokavec. Kanalizacijski sistem v Litiji bo dolg osem kilometrov in bo zajel približno 95 odstotkov meščanov, v Šmartnem pa bo kanalizacija dolga tri kilometre. Za 16 milijonov evrov vreden projekt bosta občini prejeli 62 odstotkov evropskih sredstev, 15 odstotkov sredstev bo šlo iz državnega proračuna, preostali delež pa bosta zagotovili sami.

[oglas tip=”180×150″]Rokavec se je včeraj odzval tudi na domnevni konflikt interesov Jane Habjan Piletič, o čemer so v Dnevniku pisali pred mesecem dni. Njeno podjetje JHP je namreč pripravilo razpisno dokumentacijo za zbiranje ponudb za gradnjo čistilne naprave, hkrati je (bila) Habjan-Piletičeva tudi članica v nekaterih komisijah za izbiro najboljših ponudnikov, s konzorcijem Riko-CPL pa je sodelovala tudi kot pravna zastopnica na javnem razpisu za gradnjo regijskega centra za ravnanje z odpadki na Barju. Rokavec je včeraj znova poudaril, da Habjan-Piletičeva v izborni komisiji ni imela glasovalne pravice, ko so izvedeli o njenem domnevnem konfliktu interesov, pa so jo “izločili iz vseh postopkov“. Rokavec, ki takrat ni želel razkriti, ali se je na razpis prijavil tudi Riko, je še pojasnil, da “podatkov o izboru ponudnika niso dajali, dokler sklep o izboru najboljšega ponudnika ni bil pravnomočen“.

Vir: dnevnik.si, Tekst: Sabina Lokar

Komentiraj