Ribnica

Pridruži se nam – Pod tem sloganom je v Ribnici potekal gasilski dan

Gasilski dan v Ribnici
Gasilski dan v Ribnici

Ribnica – PGD Ribnica je z ostalimi gasilskimi društvi v občini Ribnica včeraj organiziralo celodnevno delovno razstavo gasilskih vozil in opreme, ki je potekala v centru Ribnice. Cilj akcije je bil: »približati vsem občanom, predvsem pa mladim delovanje osrednje gasilske enote, kakor tudi delovanje ostalih gasilskih enot, ki so razporejene po občini. Ker smo gasilci na intervencijah povezani tudi z ostalimi interventnimi službami, smo predstavili tudi te službe,« je povedal poveljnik PGD Ribnica Gregor Virant. Tako so se predstavili Nujna medicinska pomoč Ribnica, PP Ribnica, Civilna zaščita Ribnica, Radio klub Ribnica in Nujna medicinska pomoč Ljubljana z reševalcem na motorju ter program SVIT.

PGD Ribnica je od leta 1995 gasilska enota širšega pomena (GEŠP). To pomeni, da ima dodeljene redne naloge posredovanja v prometnih nesrečah in posredovanje v nesrečah z nevarnimi snovmi. Kot centralno društvo v občini intervenirajo pri raznih požarih, posredujejo v primeru elementarnih nesreč, rešujejo z višin, globin in na vodi. Poleg občine Ribnica pokrivajo še Sodražico, Velike Lašče, Dobrepolje, Loški Potok in del Kočevja ter Blok.

Na osrednjem Škrabčevem trgu so se včeraj predstavila gasilska društva z vozili in opremo, ki jo uporabljajo pri gašenju in na vajah, ter gasilskih tekmovanjih. V gradu so bili postavljeni in predstavljeni predhospitalni triažni center (na približno 300 m2), ki ga uporabljajo v primeru množičnih nesreč in je sestavljen iz treh šotorov ter veliko medicinske, imobilizacijske in ostale uporabne opreme. Lahko ste opravili praktični preizkus, kako pravilno uporabljati defibrilator in na ‘hitro’ obnovili osnove nudenja prve pomoči.

Pripravili so različne delovne točke, tako za ogled kot za aktivno sodelovanje v njih. Prikazali so pravilno gašenje različnih začetnih požarov. V gašenju smo se lahko preizkusili tudi sami. Postavili so tekmovalne poligone, kjer so tekmovali tako gasilci kot starši z otroki. Za udeležence teh tekmovanj so pripravili različne praktične nagrade.

Potekali so še otroške likovne delavnice in foto natečaj. Razstava likovnih izdelkov ter slik s foto natečaja bo v sklopu dogajanj v mesecu požarne varnosti oktobra, v Rokodelskem centru. Avtorji najboljših izdelkov in fotografij bodo prejeli tudi nagrade. Na krajši predstavitvi zgodovine gasilskega društva Ribnice so obiskovalci lahko dobili tudi knjigo, ki je bila izdana lani, ob 130-letnici društva.

Marko Modrej

Komentiraj