Ribnica

Potniškega vlaka prvega oktobra 2020 ne bo v Kočevje

vlaki Stadler FLIRT DMV
vlaki Stadler FLIRT DMV

Ribnica/Kočevje – Za prvega oktobra 2020 je bil po obnovljeni železniški progi napovedan prihod potniškega vlaka iz Ljubljane. Osrednji dogodek ob tem naj bi bil v Ribnici, in ne v Kočevju, a kot kaže, tudi tega ne bo.

Sinoči je namreč po seji ribniškega občinskega sveta državni sekretar v ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, sicer tudi ribniški podžupan, oznanil, da je ta scenarij prestavljen na nedoločen čas. Razlog za to naj bi bila še nekatera nedokončana dela na železniški progi in tudi ugotavljanje varnostnih napak na sami »železni cesti«. O tem bodo uradno razlago podale tudi Slovenske železnice.

Sicer je tudi med tistimi, ki si načrtujejo pot v Ljubljano z vlakom, rahlo završalo, saj je vozni red povsem neustrezen. Prvi vlak naj bi iz Kočevja odpeljal deset minut pred šesto in v Ljubljano, brez prestopanja v Grosupljem, pripeljal tri minute čez sedmo, naslednji pa ob desetih, s prestopanjem v Grosupljem in čakanjem debelo uro na prihod vlaka iz Metlike. Ob sobotah in nedeljah vlak med Kočevjem in Ljubljano naj ne bi vozil.

Bo prestavitev prihoda potniškega vlaka (prvega po 50. letih) krojil tudi novi vozni red?

Vir: dolenjskilist, M. G.

1 komentar

 • Že 50 let stojim na peronu in čakam na vlak, ki prihaja….

  Bliža se železna cesta… sem pred časom zapisal v prispevku. A očitno se to ne bo kaj kmalu zgodilo saj so Slovenske železnice termin prihoda potniškega vlaka na progi Ljubljana – Kočevje prestavili za nedoločen čas. Razlog za to naj bi bila še nekatera nedokončana dela na železniški progi in tudi ugotavljanje varnostnih napak na sami trasi železnice.

  Vsak komentar na to neverjetno novico je odveč. Še enkrat bi samo opomnil, da se omenjena proga Kočevske železnice posodablja že od leta 2008 torej natanko že 12 let, med tem ko so prvotno progo začeli graditi 22. maja 1892 in je bila naslednje leto 27. septembra 1893 že slavnostno odprta. Torej je bila zgrajena v letu in pol. Kaj več ne bi dodajal. Bi se pa vprašal o odgovornosti tako moralni kot finančni vseh vpletenih v tej zgodbi.

  Predlagam, da Slovenske železnice povabijo in financirajo koncert znanega pevca Ota Pestnerja, da na vseh postajah od Grosuplja do Kočevja zapoje že zimzeleno melodijo, sicer prirejeno za naš čas…Že 50 let stojim na peronu in čakam na vlak, ki prihaja…

  Že dneve in tedne in leta
  stojim na postaji
  in čakam kot toliko drugih
  na vlak, ki prihaja.
  Oko je pripeto na okna,
  na vrata vagona
  in že spet se zavem,
  da sanjam že petdeset let.
  To je bilo dekle črnih las in begavih oči,
  to je bilo dekle, da bi zanj pozabil vse noči.
  Bila je z menoj, bila sva oba prijatelja tedaj,
  zdaj le spomin na njene oči še živi.
  Bilo je pravo dekle, dekle črnih las in begavih oči,
  to je bilo dekle, da bi zanj pozabil vse noči.
  Bila je z menoj, bila sva oba prijatelja tedaj,
  zdaj le spomin na njene oči še živi.

  zapisal Peter Lesar

Komentiraj