Ribnica

Prvi potniški vlak Ljubljana – Kočevje – Ljubljana predviden za 1. oktobra 2020

Železniška postaja v Ribnici
Železniška postaja v Ribnici

Ljubljana – Začetek voženj vlaka na relaciji Ljubljana – Kočevje se je zopet zamaknila. Prvotni načrt je bil 15. avgust 2020, a je v časovnico posegla epidemija koronavirusa COVID-19. Tako je zdaj nov predviden datum začetka vožnje potniških vlakov po kočevski progi 1. oktober 2020.

Aleš Mihelič, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo je 5. junija 2020 v Studiu ob 17 na radiu RTV SLO 1 povedal, da je epidemija avstrijskega izvajalca, ki postaje opremlja s signalno-varnostnimi in telekomunikacijskimi napravami ter napravami daljinskega vodenja železniškega prometa, nekoliko ustavile. Tako se zdaj ocenjuje, da bodo dela končana do konca septembra 2020, s 1. oktobrom 2020 pa naj bi do Kočevja zapeljal prvi potniški vlak. Hkrati pa je dodal, da so s strani Slovenskih železnic odbili zagotovilo, da bo po kočevski progi takrat zapeljali tudi novi vlaki Stadler FLIRT DMV.

vlaki Stadler FLIRT DMV

vlaki Stadler FLIRT DMV

Kako izgledajo železniške postaje in postajališča na trasi kočevske železnice, lahko preverite v tem članku (Prenovljene postaje in postajališča na železniški progi Grosuplje–Kočevje (kočevska proga) – Čušperk, Dobrepolje, Velike Lašče, Ortnek, Žlebič, Ribnica, Stara Cerkev in Kočevje).

Nadgradnja postaje Grosuplje in dvotirnost proge Ljubljana – Grosuplje

Na trasi Ljubljana – Kočevje, katere del je kočevska proga (Grosuplje – Kočevje (št. 82)) pa bosta ostali še dve precej veliki ozki grli. Ena je postaja Grosuplje, druga pa je, da trasa Ljubljana – Metlika (št. 80) v delu med Ljubljano in Grosupljem ni dvotirna. Aleš Mihelič je pojasnil, da je glede nadgradnje železniške postaje Grosuplje vse pripravljeno, dokumentacija je pripravljena, manjkajo zgolj še finančna sredstva. Šlo naj bi za nekaj manj kot 19 milijonov € in zato na Ministrstvu za infrastrukturo upajo, da se bodo v prihodnjem letu zagotovili ustrezna sredstva in zagnali nadgradnjo postaje Grosuplje. S 15. majem 2020 pa so se začeli tudi postopki umeščanja v prostor za dvotirnost in elektrifikacijo dolenjske proge in njeno izvedbo glede na potrebe.

Peter Verlič, župan občine Grosuplje je dodal, da je nadgradnja železniške postaje Grosuplje nujna za varno križanje vlakov, ki prihajajo iz Novega Mesta in kmalu iz Kočevja. Trenutno pa so signalno-varnostne naprave takšne kot so bile pred 170-imi leti, torej mehanske. Potniki na tej postaji prav tako nimajo zagotovljenega izvennivojskega prečkanja železnice.

Vir: blog.uporabnastran.si, foto: Slovenske železnice

1 komentar

Komentiraj