Ribnica

Poslovil se je lesostrugar Anton Govže, obrtnik z najdaljšim stažem v Sloveniji

Lesostrugar Anton Govže
Lesostrugar Anton Govže

Anton Govže, lesni obrtnik iz Zapotoka pri Sodražici, je bil s svojimi 95 leti življenja eden najizkušenejših obrtnikov v Sloveniji. To priznanje mu je leta 2012 podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Oktobra lani je ob prazniku občine Sodražica prejel tudi občinsko priznanje. Ponosno je delil to priznanje z vsemi nekdanjimi zaposlenimi, ki so mu ob 90. rojstnem dnevu izkazali spoštovanje s številnimi čestitkami. S 95 leti je zaključil svojo izjemno obrtniško pot.

Govže se je lesne obrti lotil že pri enajstih letih. S podstavkom za stružnico, ki mu ga je izdelal oče, je začel izdelovati spominske izdelke, kar mu je dalo občutek za obrt. Kljub temu, da pridobitev listine obrtnika leta 1951 ni bila najbolj zaželena v prejšnjem sistemu, je razvil več kot sto izdelkov, od tega vsaj deset z dodano vrednostjo.

Posebno inovacijo je ustvaril med služenjem domovini, ko je izdeloval lesne cokle s gibljivim delom. Zanimivo izkušnjo je pridobil, ko je v Ljubljani tekel za tramvajem in poslušal zvok kopita po kocki. Govže izvira iz obrtniške družine, kjer je oče prevzel obrt od svojega očeta, in zdaj upa, da bo tradicijo nadaljeval tudi njegov vnuk, čeprav izraža dvome glede enake stopnje zagnanosti kot pri prednikih.

Kljub ohranjanju obrti se Govžetu zdi, da danes ni več takšnega ekonomskega interesa za tovrstno delo. Mladina se po njegovem mnenju izogiba delu, saj je razvajena. Izpostavlja pomen dualnega sistema izobraževanja, ki bi združeval praktično znanje in teoretično izobraževanje ter bi lahko vzgojil nove generacije uspešnih direktorjev podjetij.

Ob prevzemu priznanja je Govže dejal, da je živel tako, da je vedno prisluškoval ljudem in skušal narediti nekaj dobrega zanje. Njegovi izdelki so prejemniki certifikata art & craft, medtem ko ga je Ministrstvo za kulturo prepoznalo kot nosilca žive dediščine za izdelovanje suhe robe in lesostrugarstvo. Govže je prav tako opravljal pomembne funkcije v Obrtno-podjetniški zbornici Ribnica in v lokalnem političnem okolju.

Komentiraj