Ribnica Utrip časa

Lesostrugar Anton Govže – obrtnik z najdaljšim stažem v Sloveniji

Lesostrugar Anton Govže
Lesostrugar Anton Govže

Lesostrugar Anton Govže, je obrtnik z najdaljšim stažem v Sloveniji. Priznanje najstarejšega delujočega obrtnika, mu je leta 2012 podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Lesostrugarsko obrt je prevzel od svojega deda in očeta , saj je v delavnici začel delati že pri dvanajstih letih. Leta 1951 pa je dobil obrtno dovoljenje in takrat je začel samostojno podjetniško pot.

Kljub temu, da Anton šteje že več kot 90 let, še vedno aktiven in poln življenja skoraj dnevno zahaja v svojo delavnico, pravi, da ne zaradi denarja, ampak iz navade. V delavnici zadnje čase Anton najraje izdeluje miniature in razne ribniške spominke.

V njegovi bogati delovni dobi pa skoraj ni struženega izdelka, ki ga ne bi izdelal, od lesenega jajca, keliha, kleklja do večjih skled in skledic za surovo maslo. Svoje bogato znanje in izkušnje pa še vedno rad posreduje mlajšim, zato velikokrat v Rokodelskem centru Ribnica na stružnici prikazuje svoje rokodelske veščine.

Pri svojem delu uporablja les javorja, bukve in hruške, saj mora biti les za struženje predvsem trd. Njegovi izdelki so prejemniki certifikata art & craft. Ministrstvo za kulturo pa je Antona evidentiralo kot nosilca žive dediščine za izdelovanje suhe robe-lesostrugarstvo.

Komentiraj