Ribnica

Posli Janeza Škrabca z državo – 21 milijonov evrov v treh letih

Janez Škrabec direktor skupine RIKO
Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Ribnica – Podjetnik Janez Škrabec in že bivši minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič naj bi se pred nekaj več kot dvema mesecema srečala na neformalni večerji na Bledu. Bogovič o podrobnostih srečanja ni hotel govoriti.

Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Glavno vprašanje, ali so se na večerji med Bogovičem in Škrabcem napeljevale poslovne vezi, ima tudi drugačno osnovo. Škrabčev Riko je namreč v preteklih letih s slovenskimi javnimi ustanovami precej posloval. Od januarja 2010 je skupina Riko po podatkih Supervizorja od javnih ustanov in organov prejela 21,37 milijona evrov.

Ministrstva za kmetijstvo ni na seznamu plačnikov, ker so bili naročniki v glavnem občine in mestne občine. Na prvem mestu je občina Metlika, ki je Riku naročila dela v vrednosti 9,5 milijona evrov. Sledi ji ljubljanska mestna občina s 7,3 milijona evrov nakazil na račun podjetja Riko. Na tretjem in četrtem mestu sta občini Ribnica in Hrastnik z 1,6 oziroma 1,5 milijona evrov.

Kateri pa bi lahko bili interesi med Bogovičem in Škrabec? Seveda gre za pogojnike, ker odgovorov na zastavljena vprašanja nismo dobili.

Riko izdeluje tudi čistilne naprave in kanalizacijske sisteme, za katere je Škrabčevo podjetje poskrbelo že v številnih občinah. Ob tem je treba opozoriti na verjetno še nekoliko večji projekt, ruski Južni tok. Škrabec ga vseskozi hvali predvsem zaradi slovensko-ruskega prijateljstva. Južni tok bi bil po njegovem mnenju dobra rešitev v trenutku, ko je Evropa v krizi, države BRIC pa postajajo vse pomembnejše ekonomske partnerice. Škrabec je prepričan, da naj bi Slovenci najlažje izvažali prav v Rusijo zaradi vsestransko dobrih odnosov med obema državama, »v odnosih ni niti ene lise«.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Projekt, ki ima splošno podporo celotne slovenske javnosti in je večkrat predstavljen kot alternativa plinskim terminalom v Tržaškem zalivu, zdaj usklajujejo s področno evropsko direktivo in umeščajo v prostor. Škrabec bi lahko pri tem bil, tako je slišati iz neuradnih virov, tudi zelo primeren lobist ruskega Gazproma pri nas. Podlaga za tako sklepanje je že spet obilica poslov in interesov, ki jih ima Škrabec v Rusiji.

Vir: reporter.si

Komentiraj