Ribnica

Ponudba novozgrajenih stanovanj v Ribnici in Kočevju

Kočevje, Ribnica – V Ribnici zadnjih 25 let ni nihče gradil blokov. Največ povpraševanja pa po manjših stanovanjih. Leto, ki so ga zaznamovale hude težave domačih gradbenih podjetij in mrtvilo na stanovanjskem trgu, se je na kočevsko-ribniškem območju končalo z raznovrstno ponudbo novozgrajenih stanovanj. Gozdarstvo Grča je decembra v stanovanjskem naselju Kočevska rezidenca začelo prodajati 57 stanovanj, Gramiz pa že od januarja lani v ribniškem novem naselju Zlata ribica prodaja 81 stanovanj.

»V dobrem tednu smo prodali štiri stanovanja, skupaj je prodanih šest,« pravi Branko Južnič, glavni direktor podjetja Gozdarstvo Grča. V severnem delu mesta ob Rinži so v dveh letih postavili dve dvonadstropni vili bloka s po šestimi stanovanji in en štirinadstropni blok s 45 stanovanji, ki so podkletena s prvo kočevsko parkirno hišo.

Enosobno stanovanje, veliko 37 kvadratnih metrov, je skupaj s parkirnim prostorom in pripadajočimi prostori na prodaj za 75.000 evrov, največje, ki meri 148 kvadratih metrov, pa je bilo prodano za 210.000 evrov. »Ko bomo prodali stanovanja, nameravamo postaviti še dva bloka s skupaj 70 stanovanji,« pravi Južnič, ki napoveduje preureditev obeh proizvodnih hal v bližini novega naselja v rekreacijske ali trgovinske prostore, tako da bo to območje dobilo zaokroženo obliko stanovanjskega naselja.

V sosednji Ribnici, kjer zadnjih 25 let nihče ni gradil stanovanjskih blokov, bodo v novem naselju Zlata ribica te dni pridobili uporabno dovoljenje za vse tri štirinadstropne stanovanjske stavbe, v katerih je 81 stanovanj. Najmanjša stanovanja, velika 31 kvadratnih metrov, so ocenjena na 64.000 evrov, največja, ki merijo 82 kvadratnih metrov, pa na 145.000 evrov. »Prodajo smo začeli januarja in doslej prodali tretjino vseh stanovanj in vseh šest poslovnih prostorov. Največ zanimanja je bilo za manjša stanovanja,« pravi Brane Oberč iz Gramiza, ki je zadovoljen s prodajo, saj poteka v skladu s pričakovanji in dogajanjem na nepremičninskem trgu.

Podobno kot v Kočevju so tudi v Ribnici prvotni projekt razdelili v dve fazi, in ko bodo prodali zgrajena stanovanja, bodo postavili še eno stavbo s 27 stanovanji, za kar pa bo treba najprej sprejeti občinski prostorski načrt. »Naše izkušnje so, da projekti, ki v nekem okolju odstopajo, gredo v promet, in naš v Ribnici je takšen,« je dejal Brane Oberč, ki odkrito pravi, da v Ljubljani, kjer je konkurenca velika, ribniška stanovanja, čeprav imajo dvigala in podzemna parkirišča, za kupce ne bi bila zanimiva, ampak bi morali ponuditi še kaj drugega.

Vir: delo-si, Simona Fajfar

Komentiraj