Ribnica

Podjetje Riko Ribnica je na hišnem sejmu predstavilo program cestne mehanizacije

Hišni sejem podjetja Riko Ribnica

Hišni sejem podjetja Riko Ribnica

Ribnica – Vsaki dve leti na dvorišču podjetja Riko Ribnica razstavijo mehanizacijo za letno in zimsko vzdrževanje cest. Predstavljajo izdelke različnih partnerjev in tudi svoj program: različne tipe posipalnikov, snežnih plugov, kosilnic do drobilnikov odpadkov…
Že leta 2009 so se zaradi krize začeli preusmerjati na evropske trge, pred tem pa so izvažali predvsem na trge bivše Jugoslavije, na Hrvaško, Bosno in Srbija. Padec kupne moči v teh državah in tudi v Sloveniji jih je prisilil k prodoru na evropski trg, kjer so uspešni predvsem v Švici, Nemčiji, na Danskem, Nizozemskem in v Rusiji. »Na teh trgih letno povečujemo prodajo za pet do deset odstotkov,« pravi Janez Šilc, direktor podjetja Riko Ribnica. Podjetje še leta 2006 ni bilo prisotno na evropskem trgu, sedaj pa ta prodaja predstavlja 35 odstotkov celotne prodaje.
[oglas tip=”180×150″ p=”L”]Lani so prodali za okoli sedem milijonov evrov, od tega 4,3 milijone evrov lastnih izdelkov. Letos načrtujejo manjšo prodajo, okoli 6,5 milijona evrov, s tem, da bo prodaja njihovih izdelkov ostala na enakem nivoju kot lani.
Podjetje ima zaradi dolge amortizacijske dobe njihovih izdelkov – mehanizacija je lahko uporabna tudi 15 let – razvejano servisno mrežo. »Mi 15 let zagotavljamo vse nadomestne dele,« pravi Janez Šilc, »obenem pa smo hitro odzivni, kar je naša konkurenčna prednost

V podjetju je 42 zaposlenih, poleg tega pa za njih dela okoli 30 kooperantov. Imajo lasten razvojni oddelek, v katerem so štirje zaposleni, ki skrbijo ne samo za izboljšave njihovih izdelkov – vsako leto naredijo od 20 do 30 sprememb -, ampak razvijajo tudi nove proizvode. Samo v zadnjih dveh letih so naredili štiri nove izdelke, letos pa dva.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj