Ribnica

Podjetje Motoman Robotec iz Ribnice bo zaposlilo več kot 20 novih sodelavcev

Hubert Kosler, direktor podjetja Motoman Robotec

Hubert Kosler

Ribnica – Podjetje Motoman Robotec iz Ribnice s svojim proizvodnim podjetjem Ristro postaja strateški proizvajalec robotskih perifernih naprav v skupini Yaskawa Europe.

Yaskawa je naš lastnik in največja družba na svetu za industrijske robote. Doslej so imeli v Evropi več proizvajalcev perifernih naprav, zdaj mi postajamo njihov center za robotizacijo. Izbrani smo bili zaradi kakovosti in spoštovanja dobavnih rokov, pravi Hubert Kosler, direktor družbe Motoman Robotec.

Podjetje Motoman Robotec iz Ribnice obstaja od leta 1990. Leta 1996 so odprli še proizvodno podjetje Ristro. Danes imata obe podjetji 56 zaposlenih, ki se ukvarjajo z inženiringom in proizvodnjo robotskih sistemskih rešitev za potrebe evropske industrije.

Robotske roke integrirajo v proizvodnjo in dodajo funkcije

Robotske roke oziroma manipulatorje proizvaja Yaskawa. A vsako roko je treba integrirati v proizvodni sistem kupca in jo prilagoditi njegovim potrebam, to pa je naše delo in se imenuje tudi proizvodnja perifernih naprav.

Robotskim rokam tako dodajamo razne funkcije, da lahko varijo, rezkajo, strežejo posameznim strojem, brusijo, vrtajo, nanašajo premaze ali lepila, paletirajo Te integracije izpeljemo od projektiranja do izvedbe.

To je tehnološko tako zahtevno kot proizvodnja samih robotskih rok, je pojasnil Kosler. Njihov glavni kupec je avtomobilska industrija, prodajajo pa tudi kovinsko-predelovalni, živilski in farmacevtski industriji. Letos bodo na tujih trgih ustvarili okoli 80 odstotkov prihodka. Za prodajo v zahodni Evropi skrbijo njihova sestrska podjetja, za trge Slovenije in Balkana pa sami.

Po velikem upadu rekordna rast

Lani so jim prihodki v obeh podjetjih upadli za 35 odstotkov. Letos dosegajo izjemno rast, saj pričakujejo okoli 10,5 milijona evrov prodaje. Na trgu smo bili veliko bolj dejavni.

Je pa tudi recesija spremenila mišljenje številnih kupcev. Podjetja se bolj odločajo za robotizacijo, saj tako lažje stroške prilagajajo nihanjem prodaje. Je pa tudi res, da določeni naročniki svojim dobaviteljem postavijo pogoj: ali bo vaš proizvodni proces robotiziran ali pa posla ne bo, je pojasnil Kosler.

Zaposlili bodo več kot 20 novih sodelavcev

Letos smo že zaposlili novih sedem sodelavcev, ki imajo vsi visoko izobrazbo. Prihodnje leto jih bomo zaposlili več kot 15. V Ribnici smo najeli tisoč kvadratnih metrov veliko proizvodno dvorano in konec januarja začnemo proizvodnjo. Prihodnje leto želimo imeti več kot 20 milijonov evrov prihodkov, je pojasnil Kosler.

Vir: finance.si

Komentiraj