Ribnica

Podelili nagrade v akciji Ribniška dolina – čista in urejena 2012

Podelili nagrade v akciji Ribniška dolina - čista in urejena 2012
Podelili nagrade v akciji Ribniška dolina - čista in urejena 2012
Podelili nagrade v akciji Ribniška dolina - čista in urejena 2012

Podelili nagrade v akciji Ribniška dolina – čista in urejena 2012

Ribnica – V sredo, 17. oktobra 2012 je bil v Rokodelskem centru Ribnica zaključek akcije Ribniška dolina – čista in urejena 2012. Vsakoletno brstenje, cvetenje in odmiranje rastlin simbolično ponazarja krog življenja in tako so se tistega jesenskega večera zbrali ljubitelji življenja, je uvodoma dejala Tina Zajc iz Rokodelskega centra. Zbrali so se, da preletijo, kako si ljudje v Občini Ribnica lepšajo okolico hiš in z njo tudi njihovega vsakdana. Pobudnica akcije Ribniška dolina – čista in urejena je že vrsto let Občina Ribnica, letos pa je akcija drugo leto zapored potekala v sodelovanju z Rokodelskim centrom.

Razpis so objavili v junijski številki časopisa Rešeto, do konca avgusta pa so sprejemali prijave za dve kategoriji. Prva so bili nadstreški in vrtne ute (ker je gradnja nadstreškov danes zelo pogosta; bodisi za avtomobile, bodisi za preživljanje prostega časa, je komisija tokrat ocenjevala, kako se nadstrešek vklaplja v okolico hiše ali vrta.) Druga kategorija so bili »Gartelci« – obhišni cvetlični, zelenjavni ali zeliščni vrtovi. V komisiji so bile: Zalka Gorše, referentka za kmetijstvo in gospodarstvo na Občini Ribnica, Vladka Turk Mate, svetovalka na Kmetijsko-gozdarskemu zavodu Ljubljana in Tina Zajc. Komisija je zasedala v sredo, 10. septembra, ko so izbrale dva nadstreška in dva ‘gartelca’, katerih lastniki in ustvarjalci so si po njihovem mnenju zaslužili posebno omembo. Članice komisije so se precej časa posvetovale o tem, komu naj namenijo svoj glas, saj med lepimi rečmi težko izbereš najlepšo, je pred podelitvijo nagrad povedala Tina Zajc.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Vodili so jih ljubiteljska strast in napotki etnologije ter občutek, kaj je domače in kaj sodi v naše okolje. Znova so bili zmagovalci kamen in les ter nevsiljive rastline, prilagojene za rast pod soncem v Ribniški dolini.

Sodelujoči in zmagovalci

Vsi sodelujoči, Pavla Osvald iz Ribnice, Janez Pakiž iz Ribnice, Brane Andoljšek iz Hrovače, Ana Lovšin iz Goriče vasi, Darko Kozina iz Goriče vasi, Mirko Oražem iz Ribnice, Karmen Tomšič z Griča pri Ribnici, Tatjana Marolt iz Junčjega in Marta Adamič iz Hudega konca so prejeli priznanje.

Zmagovalca v kategoriji nadstreškov za letošnje leto sta Karmen Tomšič in družina Mihelič, v kategoriji ‘gartelc’ pa Ana Lovšin in Tatjana Marolt.

Podelitve sta se z uvodnimi pozdravi udeležila tudi direktorica Rokodelskega centra Ribnica Polona Rigler Grm in župan Jože Levstek. Po razglasitvi je sledilo predavanje na področju urejanja vrtov, strokovnjakinje Lorete Vlahovič iz Kluba Gaia.

Vir: radio1.si

Komentiraj