Ribnica

PGD Ribnica podpisala pogodbo o dobavi nove gasilske cisterne GVC-3 s kapaciteto 10.000l vode

Ob podpisu pogodbe

Ribnica – Leta 2025 bo PGD Ribnica pridobilo novo vozilo GVC z opremo, na katerega bo nameščena avtocisterna prostornine 10.000 litrov. Obstoječa cisterna, pol manjša od nove, bo po sistemu zamenjave med društvi predana PGD Sveti Gregor, ki ima v uporabi 34 let staro cisterno.

GVC-3 je strokovni naziv nove gasilske cisterne. Gre za nakup gasilske avtocisterne z vgrajenim večjim rezervoarjem za vodo, volumna 10.000 litrov in nameščeno gasilsko-tehnično opremo. Novo cisterno, ki bo izjemna pridobitev za celotno občino bodo prvzeli v prvi polovici leta 2025.

Gasilsko vozilo s cisterno GVC-3

Gasilsko vozilo s cisterno GVC-3

Pogodbo o novi pridobitvi so te dni podpisali župan Samo Pogorelc in Blaž Mohar Radoš, predsednik PGD Ribnica, ter predstavnik podjetja Rosenbauer Group, ki je bilo izbrano na javnem razpisu kot edini ponudnik. Nakup vozila bo skoraj v celoti kril občinski proračun, po 150 tisoč evrov v dveh letih, razliko v višini 42.000 evro pa PGD Ribnica.

»Danes je res velik dan za nas in po mojem mnenju tudi za vse naše občane. Nova pridobitev bo bistveno izboljšala kakovost izvajanja gasilske službe v občini,« sta poudarila Pogorelc in Mohar Radoš, s čimer se je strinjal tudi Jože Andoljšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica. »Odločitev za nakup večje cisterne je temeljila na premišljenem razmisleku vodstva Gasilske zveze, našega društva in strokovnjakov. V prihodnje bomo lahko nudili pomoč z večjo količino požarne vode tudi drugim društvom, na primer v Dolenji vasi, kjer so imeli prej večjo cisterno, nova pa je za polovico manjša,« je pojasnil Blaž Mohar Radoš, predsednik največjega društva v Gasilski zvezi Ribnica. Poleg primarne funkcije pri zagotavljanju gasilske službe bo cisterna služila tudi kot mobilni zalogovnik za dostavo vode po vaseh, kjer je hidrantno omrežje občasno pomanjkljivo, še posebej v sušnih obdobjih, je poudaril Jože Andoljšek.

Občina Ribnica podpira gasilstvo bolj kot kadarkoli prej, saj je za to službo zagotovila trikrat več sredstev kot leta 2018. Opremljenost s tehniko in voznim parkom vseh društev to potrjuje. »V letu 2024 bodo gasilci imeli na voljo približno 310.000 evrov v proračunu, kar pomeni 31 evrov na občana. V prihodnjih letih pa ne bomo mogli zagotavljati toliko občinskega denarja kot doslej, kar gasilci gotovo razumejo,« je dejal Pogorelc ob podpisu pogodbe.

Komentiraj