Ribnica

Gasilska enota Ribnica: neurje v Ribnici, 8.7.2019

Gasilska enota Ribnica, krizni štab 8.7.2019,
Gasilska enota Ribnica, krizni štab 8.7.2019,

Kot smo že poročali je v ponedeljek, 8.7. 2019 nekaj pred 19. uro Ribnico prešla t.i. super celična nevihtna celica, ki se je premikala iz JZ proti JV. Nevihto je spremljal močan veter in padavine izjemne intenzitete, tudi toča. Posledica tako velike količine padavin v tako kratkem času je bila, da odtoki niso bili sposobni požirati tolikšne količine vode. Marsikje je zato narasla meteorna voda poplavila objekt, garažo, drvarnico, …

Točne količine padavin ne poznamo. V kolikor imate ta podatek nam ga kot zanimivost prosim posredujte. Že med nevihto smo začeli prejemati pozive in klice na pomoč občanom, ki jim je voda zalivala imetje. Tako smo v zelo kratkem času nekaj minut že imeli okoli 20 zabeleženih klicev na pomoč. Ker se situacija ni umirjala smo aktivirali gasilska društva iz sektorja Ribnica in vzpostavili štabno vodenje. Enote smo glede na prioritete razporejali po terenu. Večinoma je šlo za črpanje vode, nekajkrat za razkrite strehe in prekrivanje le-teh, pa tudi nekaj podrtih dreves je bilo potrebno odstraniti.

Pohvaliti moramo izjemen odziv vseh vpletenih, predvsem občanov, ki so kljub stiski vseeno potrpežljivo počakali na pomoč, saj gasilci nismo uspeli biti na vseh kriznih točkah hkrati. Seveda velika pohvala za pomoč gasilskim društvom PGD Nemška vas, PGD Otavice, PGD Goriča vas ter PGD Bukovica, ki so nam pomagala pri odpravi nevšečnosti. O točnih številkah ne bomo govorili saj jih je preveč. Ogromno lokacij je bilo izpuščenih, saj je voda že pred našim prihodom sama odtekla. Naš improviziran štab v prostorih garaž je obiskal tudi župan Občine Ribnica, ki je nato tudi javno pohvalil delo vseh gasilcev za kar se mu ob tej priliki tudi zahvaljujemo.

Ko je nevihta prešla Občino Ribnica so se tudi težave prenehale. Okoli 23. ure so še zadnji gasilci odšli na zaslužen počitek v domače okolje. Počitek pa za gasilce PGD Ribnica ni trajal dolgo. Zjutraj nekaj minut pred deveto uro nas je pričakal poziv o penjenju potoka v Ponikvah. Na kraj smo izvozili z opremo za reševanje v primeru nesreče z nevarno snovjo ter z opremo za prestrezanje tekočin plavajočih na vodi, saj smo predvidevali, da je penjenje posledica razlitja neke snovi v potok. Ob prihodu v Ponikve smo skupaj z gasilci iz Vidma pregledali strugo potoka gorvodno vendar izvora onesnaženja nismo odkrili. Pivnikov in vodnih pregrad zaradi narasle vode nismo uspeli postaviti. Vzrok penjenja je bila nevihta, ki je izprala neznano snov s pašnikov, cest, dvorišč, itd. v potok.

Slike si lahko ogledate na njihovi FB strani.

Vir: FB stran Gasilske enote Ribnica

Komentiraj