Ribnica

OŠ Ribnica: Po energetski sanaciji stavbe C še sanacija stavbe A zaradi radona

OŠ Ribnica po energetski sanaciji (Foto: M. L.-S.)
OŠ Ribnica po energetski sanaciji (Foto: M. L.-S.)

Ribnica –  V Ribnici so slovesno odprli energetsko sanirano najnovejšo stavbo OŠ dr. Franceta Prešerna, leta 1969 zgrajeno stavbo C. Vendar pa ribniške šolnike že v kratkem čaka še ena sanacija, in sicer njihove najstarejše od treh šolskih stavb, leta 1907 zgrajene stavbe A.

OŠ Ribnica po energetski sanaciji (Foto: M. L.-S.)

OŠ Ribnica po energetski sanaciji (Foto: M. L.-S.)

Medtem ko so stavbo C sanirali z nepovratnimi sredstvi za energetske sanacije javnih objektov v državi, da bi zmanjšali porabo energije in s tem stroške, ter izboljšali pogoje za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, pa se bodo sanacije stavbe A morali lotiti zaradi kar nekajkrat prekoračenih dopustnih koncentracij radona. V enem od prostorov so ga namreč namerili kar 8 tisoč Bq/m3, kar je med najvišjimi izmerjenimi koncentracijami v zaprtih prostorih. Dopustna meja znaša 400 Bq/m3.

V pritlični učilnici najmanjše izmed treh stavb ribniške Osnovne šole dr. Franceta Prešerna so maja izmerili visoko prisotnost oziroma 8000 bekerelov radona v kubičnem metru zraka. Manjšo koncentracijo so izmerili tudi v knjižnici, poroča STA.

Šolarji niso ogroženi, prostor pa naj bi sanirali še letos, je ravnateljica Andreja Modic povedala za STA.

Pritlična učilnica tako imenovane stavbe A je prazna, pouka pa v njej letos niso izvajali. V šestih učilnicah drugega in tretjega nadstropja pa poteka pouk predvsem prvega in drugega razreda.

Ob koncu lanskega šolskega leta, ko so v stavbi izvajali meritve prisotnosti radona, so v pritlični učilnici zaznali njegovo povečano koncentracijo. Ker v njej niso izvajali pouka, niso potrebovali nadomestnega prostora.

Manjšo koncentracijo radona so izmerili v knjižnici, ki je ravno tako v pritličju. Po odločbi pristojnega inšpektorata je zadrževanje v njej dovoljeno do štiri ure na dan.

Septembra zaključeni energetski sanaciji stavbe C OŠ dr. Franceta Prešerna bo že v kratkem sledila sanacija stavbe A – slednje zaradi radona.

Prostore prezračujejo, lotili pa so se tudi njihove sanacije. Če bodo pravočasno dobili vso dokumentacijo in če ne bo kakšnih zapletov, pa bi jo lahko končali že letos.

Po neuradnih informacijah bi bil lahko vzrok za pronicanje nevarnega plina neprimerno nasutje pod stavbo, o čemer ravnateljica sicer ne ve ničesar. Stavbo so zgradili v začetku prejšnjega stoletja, leta 1997 pa so jo obnovili, še poroča STA.

Vir: dolenjskilist.si, M. L.-S. in delo.si

2 komentarja

  • To kar pišeš je res, vedo pa delavci povedati še kaj več, ne samo to… Sicer ne vem, komu na čast se v tej Ribnici vse skriva – vse slej kot prej pride na plan

Komentiraj