Ribnica

Odprli razstavo iz likovne zbirke Riko – Odstrti pogledi

Krasnojarsk, 2007–2009, Foto: Matej Andraž Vogrinčič
Krasnojarsk, 2007–2009, Foto: Matej Andraž Vogrinčič

Ribnica – Da gresta gradbeništvo in umetnost skupaj, da si podajata roko, dokazuje podjetje Riko iz Ribnice. Umetnost je namreč del njihovega korporativnega poslanstva. Danes zvečer v galeriji Miklova hiša v Ribnici odpirajo razstavo iz likovne zbirke Riko Odstrti pogledi, ki bo odprta do 11. februarja.

Riko iz Ribnice je inženiring podjetje, ki vodi projekte na ključ od zasnove do zagona opreme na področjih industrije, energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva. Ustanovil ga je Janez Škrabec. Tudi likovna zbirka Riko je nastala pod osebno zbirateljsko ambicijo direktorja Rika in nato postala del korporativnega poslanstva podjetja.

»Več kot 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes ne predstavlja zaključene celote. V zadnjih nekaj letih je likovna zbirka Riko dopolnila obstoječi nabor s ključnimi deli predstavnikov sodobne slovenske umetnosti, v letošnjem letu pa je svoj zbirateljski fokus usmerila v avtorsko oziroma umetniško fotografijo,« je pojasnila Polona Lovšin iz Rika.

Umetniška dela kot skupno dobro

V podjetju Riko pristopajo do zbirateljstva na odgovoren način. Trudijo se, da omogočijo zbirki strokovno skrbništvo in umetnostno občinstvo.

Pri tem Lovšinova poudarja: »Umetniška dela so resda v Rikovi zasebni lasti, vendar jih razumemo kot skupno dobro in omogočamo tako avtorjem kot tudi kuratorjem, da jih lahko kadar koli pokažejo na razstavah. Še več, dela iz zbirke, zaokrožena v manjši izbor, že od leta 2004 predstavljamo javnosti v galeriji Miklova hiša. Bodisi z novimi deli, ki širijo obseg zbirke, bodisi posameznega avtorja, ki je zastopan v zbirki, bodisi različne umetnostne fenomene. Če je lanska razstava predstavila izbor del sodobne prakse na področju slikarstva, letošnja razstava predstavlja sodobno slovensko avtorsko fotografijo. Gre za zanimiv in pomenljiv izsek dogajanja na področju sodobne avtorske oziroma umetniške fotografije.

Dela iz letošnje zbirke Odstrti pogledi so med seboj neprimerljiva in vsako je izjemno na svoj način, nehvaležno in tudi težko je izpostavljati posamezno. Če pa že, bi izpostavila pomenski naslov, ki ga nosi delo Petra Raucha, in sicer Lahko ostanem in gledam?. Razširja svoj pomen in nekako opozarja, da umetnost iz nas izvablja neustavljivo željo po gledanju, po tem užitku, ki ga privoščim vsem obiskovalcem razstave.«

Vir: dnevnik.si, Andreja Podlogar

Komentiraj