Ribnica

Obvoznica mimo Škofljice čez 5 let, s potniškim vlakom dve leti prej

Okrogla miza

Včeraj, 20.5.2010 sta občinska odbora stranki Zares in Socialnih demokratov Ribnica na Škrabčevi domačiji gostila prometnega ministra Patrika Vlačiča in Janka Vebra, predsednika odbora za promet v Državnem zboru, sicer kočevskega župana.

Prometni minister Patrik Vlačič je poudaril, da je tretja A razvojna os, ki povezuje občine južno od Ljubljane, med Škofljico in Kostelom , tako kot vse druge razvojne osi v Sloveniji, postala ena izmed prioritet države , zato mora biti za to prometno ožilje, skozi katerega se pretaka promet, hkrati pa pomeni razvoj, zagotovljen denar ne glede na gospodarsko krizo; bodisi v državnem proračunu ali preko zasebno javnega partnerstva. To je seveda dobra novica predvsem za občine Škofljico, Ig, Velike Lašče, Dobrepolje, Ribnico, Sodražico, Loški Potok, Kočevje, Kostel in Osilnico, ki od nastanka države tarnajo nad vse težjim prometnim razmeram na tej cesti. Omejitve, ovinki, nevarne pasti (in številne nesreče tudi s smrtnimi izidi) , ozko cestišče, zastoji na klancih , za nameček zlasti v konici prometa veliki zastoji na Škofljici, ki potovanje iz Kočevja oziroma iz Ribnice do Ljubljane podaljšajo tudi za uro več od predvidnega.

Največja cokla na tej cesti naj bi bila, minister Vlačič je dejal, da druge poti ni več , te dni odpravljena. Znana je namreč trasa obvoznice mimo Škofljice. Skoraj v celoti bo potekala po območju, ki ga je predlagala občina Škofljica, na cestni avto križ pa se bo priključila pri Rudniku.

Zgrajena naj bi bila v petih letih, pred tem pa bi se lahko lotili nekaterih ključnih odsekov na tej cesti in tudi tretjega pasu na Pijavi Gorici. Finančni zalogaj posodobitve tretje A razvojne osi je kar zajeten, saj mora država iz različnih virov zagotoviti 162 milijonov evrov. V ta znesek so štete tudi obvoznice v Velikih Laščah, Ribnici in Kočevju.

Veliko prej, najdlje čez tri leta, pa naj bi med Grosupljem in Kočevjem začel voziti potniški vlak. Posodobitev proge za potrebe blagovnih rezerv je v polnem razmahu, v drugi fazi bo proga za tovorni promet usposobljena med Ortnekom in Kočevjem, do leta 2013 pa naj bi železnica za potniški promet na tej progi zamenjala kompletno signalizacijo . 21 od 99 milijonov evrov, koliko bo stala posodobitev celotne trase , je država za obnovo proge do Ortneka že zagotovila.

Zvok:
Patrik Vlačič o obvoznici in cesti
Patrik Vlačič o železnici

Vir: radiokrka.com

Komentiraj