Ribnica

Občina Ribnica bi zaprla Struško cesto

Prebivalci Lepovč nasprotujejo nameri občine Ribnica, da bi zaprla Struško cesto. Tri stoletja stara cesta naj ostane v uporabi vseh, zahtevajo krajani. Konec tedna so v Ribnici začeli podpisovati peticijo, s katero nameravajo preprečiti zaprtje Struške ulice, ene najstarejših in glavnih povezovalnih ulic Ribnice z Malo Goro. Nasprotniki razmišljajo o ustanovitvi civilne iniciative, s katero bi se uprli sedanjemu občinskemu političnemu glasovalnemu stroju, ki ne deluje v interesu občanov.

Lepovčani so protestirali zaradi namere občine Ribnica, da zapre cesto z ribniškega trga v Malo Goro. Na občini so ugotovili, da prometnica ni primerna. Z javnim razglasom so 14. januarja 2010 začeli postopek prenosa ceste iz javnega dobra v občinsko last. Zaradi gradnje ribniškega ogrevalnega sistema bi jo nato zaprli.

Krajani bi tako bili ob cesto, ki več kot 300 let povezuje trg z Malo Goro. Udeleženci zbora so opozorili, da Struška ulica pelje čez Inlesovo industrijsko dvorišče, ker pa so podjetje zgradili ob tej cesti, je Inles ne bi smel uporabljati za transport med proizvodnjo in skladiščem.

Načrti občine, da bi po zaprtju promet preusmerili na Kolodvorsko ulico, za krajane prav tako niso sprejemljivi. Pot prebivalcev Lepovč bi se s tem podaljšala. Pešci bi namesto 320 metrov prehodili skoraj trikrat daljšo razdaljo. Avtomobili bi vozili po Kolodvorski ulici, kjer je šola, in so zato že hoteli zmanjšati promet. Poleg tega bodo na Lepovče oziroma vzporedno z železniško progo priključili cesto iz Gornjih Lepovč, in to pomeni, da bi bil promet po Kolodvorski ulici, tudi tovorni, še gostejši.

Krajani so poudarili, da niso pripravljeni žrtvovati ceste za reševanje arogance vpletenih v projekt. Sklenili so, da ne bodo privolili v občinske načrte, in krajane pozvali, naj na občino Ribnica do 12. februarja oddajo mnenje o načrtovani ukinitvi ceste. Prav tako so začeli zbirati podpise za preprečitev prenosa zemljišča iz javnega dobra v občinsko last.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj