Ribnica

Novo Štifto razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena

Nova Štifta

Svetniki občine Sodražica so se včeraj, 20.5.2010 sestali na 19. redni seji. Med drugimi so Novo Štifto razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Svetniki občine Sodražica so na sinočnji 19. redni seji sprejeli zaključni račun proračuna občine za lani, ki ga je podal nadzorni odbor. Pripomb na poslovanje lokalne skupnosti ni bilo.

Pomembna odločitev za občino je tudi sprejetje odloka o odprtju sedmega oddelka v vrtcu, ki deluje v okviru tamkajšnje osnovne šole. A kljub temu,vsem prošnjam za sprejem malčkov v organizirano varstvo niso mogli ugoditi.

Zaradi reorganizacije Javnega zavoda Miklova hiša Ribnica bo občina Sodražica, ki je soustanovitelj knjižnice, ki deluje v okviru tega zavoda, iz njega izstopila in sklenila pogodbeno razmerje za opravljanje knjižničarskih uslug za svoje občane.

Župan Blaž Milavec pa je povedal, da so Novo Štifto razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.

ZVOK: Blaž Milavec o Novi Štifti

Nova Štifta – Cerkev Marijinega vnebovzetja

Zgodnjebaročna romarska cerkev stoji v vasi Nova Štifta na Dolenjskem. Cerkev, ki jo je na pobudo ribniškega župnika furlanskega rodu Frančiška Maksimilijana Vaccana postavil neznan arhitekt po vzoru Longhenine Marijine cerkve v Benetkah, je prvi primer središčno zasnovane baročne sakralne stavbe na Slovenskem. Zelo visok osmerokotni ladijski prostor je razdeljen v tri dele: v spodnjem pasu lijakaste kapelne niše prostor perspektivično poglabljajo, tem sledi svetlobno nadstropje z bifornimi okni, nato pa je prostor krit s segmentno kupolo s svetlobnico. Prezbiterij kvadratnega tlorisa s prirezanimi ogli je ožji in nižji ter krit s svojo kupolo. Ob prezbiterij je postavljen zvonik. Na zunanjščini je cerkev v pritličju obdana z arkadno lopo, »gotski oporniki« nad njo pa niso ostalina gotske tradicije, temveč ostanki prvotno načrtovanega, toda ne do konca izvedenega obodnega hodnika. V 18. stoletju so streho preoblikovali.
(Avtor zapisa: Rebeka Vidrih (Oddelek za umetnostno zgodovino, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Vir: radiokrka.com

Komentiraj