Ribnica

Na Fižolovem dnevu 2013 pripravili več kot 30 različnih fižolovih jedi

Polnjene paprike s fižolom, fižolova juha in fižolova solata. Foto: Simona Fajfar, Delo
Polnjene paprike s fižolom, fižolova juha in fižolova solata. Foto: Simona Fajfar, Delo

Hrovača – Tokrat­na posebnost so bile fižolove praline, ki imajo osnovo iz bele in črne čokolade, in fižolove klobasice, ki so nadaljevanje lanske zgodbe o fižolovi klobasi velikanki. Ponudba je bila – kot običajno – pestra: več kot 30 jedi iz fižola in številni zanimivi spremljevalni dogodki.

Polnjene paprike s fižolom, fižolova juha in fižolova solata. Foto: Simona Fajfar, Delo

Polnjene paprike s fižolom, fižolova juha in fižolova solata. Foto: Simona Fajfar, Delo

Za vse ljubitelje fižola oziroma tiste, ki se pustijo zapeljati hrani, ki se ne samo okuša in uživa, ampak tudi sliši, je Fižolov dan v Hrovači zapovedan praznik. Vaško etnološko turistično društvo Hrovača, ki deluje že 15 let, je s tem praznikom uveljavilo ne samo fižol, ki se nekaterim še vedno zdi malo manj primerna hrana, ampak so iz pozabe iztrgali tudi avtohtono vrsto fižola ribnčan. Ta je poleg savinjskega sivčka in jeruzalemčana ena od treh avtohtonih slovenskih vrst fižola.

Da si superzelenjava z dokazanim ribniškim poreklom zasluži posebno pozornost, je na tokratnem Fižolovem dnevu opozorila tudi prehranska strokovnjakinja Marija Merljak: »Fižol je prava zakladnica zdravja. Je najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin ter vlaknin hkrati. Če uživamo dovolj vlaknin, ne bomo imeli težav s prebavo, holesterolom, s trigliceridi, jetri, žolčnikom ali s presežkom sečne kisline, sproti pa se tudi razstrupljamo.« Če pa vlaknine v fižolu dopolnimo z živalskimi beljakovinami, imamo odličen uravnotežen obrok z nujno potrebnimi aminokislinami, pravi Merljakova, ki je bistvo strnila v dva stavka: »Fižol hrani, lepša, pomlajuje in zdravi! Pa še možgane nam osvežuje!«

Številni obiskovalci enajstega Fižolovega dne v Hrovači so spet potrdili, da je to največja kulinarično-etnografska prireditev na območju od Ljubljane do Kolpe.

Izkušeni obiskovalci pridejo v Hrovačo že na začetku prireditve. Takrat vaščani prinesejo fižolove jedi, ki so jih skuhali, saj skoraj vsaka hiša pripravi svojo. Izbira je velika: od tradicionalnih jedi, kot so trojka in fižolova solata, do bolj posebnih, kot so fižolov sladoled, fižolova lazanja in – tradicionalno iskana – fižolova torta. Škrabčeva Andreja, ki vsako leto speče več kot deset fižolovih tort, jih je tokrat naredila dvaindvajset!

[oglas tip=”200×200″]Kulinarični del Fižolovega dne pa je samo del zanimivosti, ki jih obiskovalcem ponujajo Horvačani. Vaščani v dveh tednih zberejo 700, celo 800 nagrad za srečelov oziroma fižololov, B’Tankov Janez in tri tovarišice pa vsa darila zavijejo in primerno opremijo. »Letošnja posebnost je nastop ribniškega kantavtorja Žige Bižala, novost pa je sprehod po Ribnici do Rokodelskega centra ali ogled cerkve sv. Trojice, kar se prileže po kulinaričnem delu prireditve,« pravi Maruša Prelesnik Zdešar.

Morda še zanimiv podatek: da Fižolov dan uspe, poskrbi kakšnih 50 Hrovačanov, ki so stari od štiri do 85 let. Sodelujejo, ker njihov predsednik, Ivan Prelesnik, preprosto ne dovoli, da bi se ljudje kregali.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj