Ribnica

Menedžer leta 2017 je Janez Škrabec, direktor in solastnik družbe Riko

Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno
Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno

Ljubljana – Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2017 izbral Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko. Škrabec bo nagrado prejel danes (28.9.2017) na Managerskem kongresu v Portorožu, so sporočili iz združenja. Menedžerji se bodo sicer letos v Portorožu osredotočili na povezovanje.

Riko je od letos aktiven tudi na nemškem trgu, kjer mu je uspel preboj z logističnimi in skladiščnimi sistemi, ki so jih zgradili za multinacionalke kot sta Ikea in mlekarna Müller. Po hidroelektrarni Brežice direktor in solastnik podjetja Riko Janez Škrabec upa, da bo sodeloval tudi pri tovrstnih projektih na Hrvaškem. Riko je v zadnjih štirih letih za več kot polovico povečal število zaposlenih, zdaj jih ima 108, prihodki pa so lani dosegli 117 milijonov evrov. Dodana vrednost na zaposlenega je s 144.000 evri med najvišjimi v Sloveniji.

Če bi imeli na izbiro deset tisoč evrov, prost mesec dni ali nagrado Manager leta, kaj bi izbrali?

Nagrado.

Res, ali ni nekaj najbolj dragocenega prosti čas?

Ne ločujem prostega od delavnega časa. Zato zame ni vrednota mesec dni brez dela. Moji dnevi so namreč, na način, kot jih preživljam zdaj, zelo dobri. Zelo zasedeni sicer, a z različnimi stvarmi, kar daje mojemu vsakdanu pestrost in dinamiko. Poslovno veliko potujem, ravno sem se vrnil s Kitajske, kjer sem obiskal sedež Alibabe. Fasciniran sem nad spremembami, ki jih prinaša spletna trgovina! Alibabe zagotovo ne bi mogel obiskati v prostem času, kot turist, v okviru poslovnega obiska Kitajske pa sem to možnost imel. Videl sem vrsto zanimivih stvari in srečal zanimive ljudi. Skratka, uživam v tem, kar delam. Freud je rekel, da sta v življenju pomembni dve stvari, delo in ljubezen, jaz pa rečem, da je najpomembnejša ljubezen do dela.

Se ta ljubezen ne spreminja skozi leta, ko ste bili mlajši, bi morda rekli, da je najpomembnejša ljubezen do koga ali česa drugega?

Moje delo je delo z ljudmi. Pogoj, da imaš rad svoje delo, je zagotovo tudi, da imaš rad ljudi.

Lanski nagrajenec Andrej Božič ni več na funkciji direktorja Steklarne Hrastnik, še kar nekaj primerov je takšnih, na primer Jurij Giacomelli se je s funkcije tudi poslovil po prejemu nagrade mladi poslovnež leta. Po tej analogiji se poraja vprašanje, ali boste ob letu osorej še šef Rika?

Bog daj, da bom zdrav. Svojega dela se zagotovo ne bom naveličal in prepričan sem, da se tudi v prihodnje moja ljubezen do dela ne bo zmanjšala. Je pa res, kot marsikdo opozarja, da lahko po prejemu kakšne nagrade zaspiš na lovorikah, omamljen od uspeha. V tem primeru je uspeh za marsikoga zagotovo nevaren, zato je pomembno zavzeti pravi distanco do tega.

Naj poudarim, da nimam slabega občutka niti za enega prejemnika te nagrade. Vsak, ki jo je v svojem času prejel, si jo je tudi zaslužil. Mimogrede, poglejte primer Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či iz Burme. Vrstile so se pobude, da se ji nagrada odvzame zaradi zatiranja pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga. Vendar je fundacija jasno povedala, da nagrad ne odvzemajo. Vsak, ki jo je prejel, jo je prejel zaradi zasluženega dela v preteklosti.

Neomamljeni od uspeha greste naprej proti aktualnemu naj-izzivu, ki je najverjetneje drugi tir?

No, imamo pa še kakšen drug izziv, ne le sodelovanje pri drugem tiru. Kot pa sem že poudaril, se zanj močno zanimamo. Več kot to, zaenkrat nimam povedati. V tem trenutku mi je največji izziv, ukvarjamo se namreč tudi z notranjo logistiko, kako bo Riko znal odgovoriti na vprašanje prehoda retaila v internetno prodajo. Ni naključje, na primer, da propada Agrokor, takšen poslovni model postaja vse bolj passe. Prihaja Amazon, prihaja Alibaba, ki bo v prihodnjih petih letih v širitev logistične mreže vložila 15 milijard dolarjev. Predstavnik Gorenja v Šanghaju mi je na primer rekel, da sploh ne gre več fizično v trgovino, vse naroča preko spleta in vse plačuje preko mobilnega telefona.

Tako bo zelo hitro tudi pri nas, tisti, ki pravijo, da sprememb ne bo še nekaj časa, se motijo. Faza trgovskih centrov se tako zaključuje, zdaj prihaja trenutek visokoregalnih skladišč, v katerih se bo skrbelo, da se bo naročene izdelke čim prej distribuiralo do kupcev. In kar nekaj takšnih projektov že imamo v zahodni Evropi, tudi Nemci nas integrirajo v tovrstne svoje projekte. To je prihodnost.

Včeraj je bila tudi uradno odprta hidroelektrarna Brežice, največji infrastrukturni projekt v zadnjem času pri nas, pri katerem ste se povezali s hrvaškim gradbincem Viadukt. Kako to?

Z njim smo se povezali, ker računamo, da bodo tudi Hrvatje gradili elektrarne naprej po spodnji Savi. Upamo, da se bo to strateško partnerstvo nadaljevalo še naprej.

Dobite lažje posel v Sloveniji ali v tujini?

Vedno je posel lažje dobiti doma. To je celo logično, večina podjetij si reference zgradi doma. Pri nas je težava le to, da je trg zelo majhen, zato smo obsojeni na izvoz, tudi izvoz storitev.

V obrazložitvi nagrade je zapisano, da ste inovativni vodja. Ali to pomeni, da inovativno sankcionirate tudi svoje zaposlene za napake ali za to, ker ne dosežejo zastavljenega cilja?

Ne, pri nas ne kaznujemo, še nikoli nisem nikomur znižal na primer plače, če je storil kaj narobe. Dejansko gojim kulturo nekaznovanja napak, te toleriramo, saj se na njih lahko učiš in prideš tako do uspeha. Skušam razvijati in spodbujati svoje sodelavce, da se jih sploh ne bojijo. Tudi zato ima Riko dobre rezultate in perspektive v prihodnosti. V 30-tih letih nismo niti enkrat zamujali s plačami, vsa leta smo poslovali tudi z dobičkom. Poleg tega nimamo kvantitativnih ciljev, saj je inženiring tek na dolge proge. Cikel pridobitve in izvršitve posla v naši panogi je namreč sedem, osem let; toliko časa približno mine od ideje do realizacije posla.

Je med menedžerji čutiti optimizem, jezdite na valovih napovedi gospodarske rasti?

Vsekakor je več optimizma, kot pred leti, čeprav še vedno mislim, da smo preveč črnogledi. To kažejo tudi razne ankete o naši konkurenčnosti. Kljub dobrim rezultatom smo dejansko preveč kritični do nas samih.

Prebivalstvo pa je optimistično; zadnje tri mesece najbolj, odkar se od leta 1996 meri vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov.

Res? Tega podatka ne poznam, sicer pa me poznate, vedno poskušam biti optimističen. In nad Slovenijo sem dejansko zelo navdušen. Kazalnik zaupanja kaže morda tudi to, da klasični mediji izgubljate primat vpliva na javnost oziroma nam z negativnimi zgodbami ne krojite več tako zelo našega razpoloženja. Pretok informacij in mnenj se vse bolj odvija na družabnih omrežjih, tam so komunikacije bolj dinamične in prevladuje popolnoma drugačna razpoloženjska dikcija.

Politika se usklajuje o demografskem skladu, ki naj bi povečal stabilnost pokojninskega sistema v prihodnje, vi varčujete za varno starost?

Varčujem, takorekoč od nekdaj vplačujem za to, da bom na stara leta dobil primerno rento. Že dolgo zaupam Modri zavarovalnici.

V soboto bo mednarodni dan kave, ki je poleg vode in čaja pijača, ki jo pijemo najpogosteje in je popijemo največ. Kaj odgovorite, ko vas poslovni partnerji vprašajo, kaj boste pili?

Urbana legenda pravi, da ko pride kdo na obisk k Rusom, na vprašanje gostitelja: »Pivo? Viski?«, ta odgovori: »In še vino«. Če bi mi vi ponudili vodo ali čaj, bi vam odgovoril: »Tudi kavo, prosim.«

Vir: delo.si, sta.si

2 komentarja

 • Menedžer leta 2017 je Janez Škrabec
  Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2017 izbral Janeza Škrabca. Berem, da je g. Janez Škrabec v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, družbo razvil v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, svoj izbor pojasnjujejo v Združenju Manager. Zanimivo, kako se v Združenju Manager kar sami nagrajujejo in vlagajo v svoj ugled, kako so uspešni in družbeno odgovorni, do zaposlenih in socialnega okolja. Ob tem ne povedo, koliko nagrajeno podjetje prispeva svojemu socialnemu okolju. Koliko nagrajeni manager oz. podjetje, ki ga vodi, prispeva za skupno dobro, to je koliko davkov odvede državi, koliko sredstev daje za razne dobrodelne namene, mecenstvo i.p.? Koliko ima podjetje zaposlenih, kakšna je njihova izobrazbena in starostna struktura, kakšne so njihove plače, vse primerjalno z ostalim gospodarstvom, sicer je ocena in kvaliteta nagrade majava.
  Uspešnost Janeza Škrabca, da dokazujejo tudi številke o njegovem inženiring podjetju: lani je 108 zaposlenih ustvarilo 117 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in sedem milijonov evrov čistega dobička. Donosnost kapitala je znašala 24,4 odstotka, dodana vrednost na zaposlenega pa je s 144.000 evri med najvišjimi v Sloveniji. Že leta berem, da je Janez Škrabec torej ustanovitelj treh podjetij RIKO in nadaljuje podjetništvo očeta Staneta Škrabca, ki je bil direktor ribniškega RIKA s ca. 1.600 zaposlenimi, a je končalo v stečaju, kar se vedno zataji. Berem: »Uspešno zgodbo je Škrabec ustvaril tudi s podjetjem Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene bio hiše. Podjetje zaposluje 65 ljudi, prav toliko pa jih zanje dela pri kooperantih. Lani so prihodek povečali za petino na osem milijonov evrov, ustvarili so pol milijona evrov čistega dobička.« Koliko zaposlenih ima torej grupa podjetij Riko, ki jih vodi Škrabec, nagrajeni menedžer leta 2017? Torej 108 v Riko inženiringu in 65 v podjetju Riko Hiše d.o.o., ki ima proizvodnjo v Ribnici. Za primerjavo realnosti uspešnosti podatek, da je podjetje INOTHERM, d. o. o, Ribnica, imelo lani 240 zaposlenih in dobrih 51 milijonov evrov prihodkov in 10,5 milijona evrov čistega dobička. Prihodki podjetja so se v zadnjih petih letih več kot podvojili.
  Pri nagrajevanju uspešnosti, se praviloma vpraša, katero mesto pa zaseda npr. podjetje Riko hiše glede na letno prodajo hiš in tržni delež na trgu v Sloveniji in v Evropi? Na strani EF-UK berem. Škrabec svoj ugled gradi z nenehnim podpiranjem vlaganja v raziskave in razvoj, poudarjanjem kakovosti izdelkov in storitev ter uspešnim dvigovanjem vrednosti podjetja. Pri tem pa ni za vse navedeno nobenega kvantitativnega podatka, potrebnega za merilo uspešnosti. Tesni sodelavci da najbolj cenijo njegovo nadpovprečno angažiranost in vztrajnost ter odločnost in predanost ciljem podjetja, ki niso kvantitativni. Kako so merljiv?Berem. Škrabec k razvoju in rasti okolja in skupnosti prispeva tudi kot predsednik Alumni kluba in član sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednik komisije za nagrade pri GZS, predsednik Slovensko-ruskega sveta, član številnih društev, ki Slovenijo povezujejo z mednarodnim poslovnim okoljem. Dalje berem. Janezu Škrabcu je za njegova prizadevanja za podporo kulturnih dogodkov in ustanov časnik Finance podelil naziv Mecen leta. Univerza v Ljubljani l. 2008 nagradi Janeza Škrabca s plaketo Pro universitate labacensi za njegov prispevek h kakovostnemu razvoju Univerze v Ljubljani. Janez Škrbec je sicer tudi ustanovni član Foruma 21 in član njegovega upravnega odbora. »Mecenstvo ni kupovanje odpustkov. Moj Bog je krščanski Bog, tej tradiciji pripadam. Jaz sem bil in sem še vedno marksist!«, tako g. Škrabec, berem l. 2015 v Delu. Janez Škrabec je sicer poslovnež z dobrimi zvezami, tudi v cerkvenih krogih. Janez Škrabec pravi: «Prvi kapitalisti smo najbolj izkoriščani« Ali res?
  http://www.primorske.si/Novice/Slovenija/Menedzer-leta-2017-je-Janez-Skrabec

 • Kako je Škrabec obogatel z izmišljenimi ruskimi dolgovi !!!!!!!!!!!!!!!??????????????????

  http://reporter.si/clanek/slovenija/kako-je-skrabec-obogatel-z-izmisljenimi-ruskimi-dolgovi-445253
  Edino, kar se spomnim, je prihodnost, so skoraj pred natanko letom dni mediji povzeli besede Janeza Škrabca. Povedano drugače: uspešnih ne sprašujte, kako so obogateli ali bogatijo, ker so preteklost ali sedanjost pustili za sabo in so zazrti v prihodnost. Petdesetletni diplomirani ekonomist iz Hrovače pri Ribnici in šef Rika je vedel, o čem je govoril, zato je imel vsaj 400 milijonov razlogov barve ameriških zelencev. Za toliko naj bi z družbenikom Jozom Draganom opeharil ruski proračun.

Komentiraj