Ribnica

Med 27. občinami, ki so kršile prepoved poslovanja, tudi Ribniška

Občina Ribnica
Občina Ribnica

Ribnica – Spletni portal podcrto.si je opravil raziskavo, v kateri je razkril župane, ki so po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije občinske posle nezakonito dali podjetjem v njihovi lasti, v lasti občinskih svetnikov ali njihovih sorodnikov. Med 27. občinami, ki so kršile prepoved poslovanja, je tudi Ribniška.

Sredi leta 2011 je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) dobila močno orožje v boju proti korupciji – spletno aplikacijo Supervizor. Ta sledi toku denarja iz javnega sektorja (ministrstev, občin, agencij, uradov in ostalih) v zasebni sektor, torej podjetjem. Aplikacija je požela veliko zanimanje javnosti – število ogledov je že prvi dan preseglo milijon.

A komisija aplikacije ni ustvarila le za potešitev radovednosti javnosti. S pomočjo Supervizorja so leta 2012 analizirali tudi transakcije med občinami in podjetji z namenom ugotavljanja nezakonitega poslovanj.

Za nezakonito poslovanje občine s podjetji je sicer odgovoren zastopnik občine, torej župan. Tem je KPK ob ugotovljenih nepravilnostih tudi izdala prekrškovne kazni – po zakonu je kazen za tak prekršek od 400 do 4000 evrov. V dveh primerih pa je KPK ugotovila, da občinski funkcionarji občini niso sporočili svoje povezanosti s podjetji, s katerimi je nato občina poslovala.

Kljub relativno kratkemu obdobju preiskave je KPK ugotovila za 1,4 milijona spornih poslov med občinami in podjetji. S povezanimi podjetji je nedovoljeno poslovalo kar 68 občin, spornih poslov je bilo 429.

Podatki kažejo, da je šlo v primeru približno polovice občin za majhne posle, po večini vredne nekaj sto evrov. V nekaterih primerih pa so posli dosegli nekaj tisoč ali celo nekaj sto tisoč evrov. Občin, kjer je bil obseg nezakonitih poslov večji od par tisoč evrov, je 27. [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Občina Ribnica: rekordnih 607.000 evrov nezakonitih izplačil

Ribniška občina na "tablah"

Ribniška občina na “tablah”

Občina Ribnica, ki jo vodi dolgoletni župan Jože Levstek (SDS), je po obsegu spornih poslov rekorderka med vsemi predstavljenimi občinami. Podjetju Tanko, d.o.o., v katerem je bil do januarja 2012 direktor Alojzij Levstek, brat podžupana Vinka Levstka, je občina nezakonito izplačala kar 607.000 evrov. Podžupan Vinko Levstek je na zadnjih volitvah prav tako kandidiral na listi SDS.

Nezakoniti posli so po pojasnilih občine obsegali postavitev tabel ob ribniški naravoslovni poti, sanacijo udora meteorne vode, ureditev, modernizacijo in asfaltiranje javnih poti, ureditev smetišča, urejanje poljskih poti, gradnjo ceste in komunalne infrastrukture, ureditev potne mreže in izgradnjo nadomestne gozdne vleke. S podjetjem so poslovali, ker so spregledali določila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki poslovanje s sorodniki funkcionarjev prepovedujejo.

Podjetje Tanko je od leta 2008, ko je Vinko Levstek postal občinski svetnik, pa do odstopa Alojzija Levstka z direktorskega mesta podjetja, s poslovanjem z občino zaslužilo dobre štiri milijone evrov.

Ta primer poslovanja je sicer eden redkih, ki je že prišel v javnost pred objavo naših člankov.

Zemljevid občin, ki so kršile prepoved poslovanja

Na zemljevidu so objavljene občine, katerih je nezakonito poslovanje opisano na splentem portalu podcrto.si v prvem, v drugem in v tretjem članku.

Opis poslovanja vseh posameznih 27. občin lahko preberete v treh člankih na spletnem portalu podcrto.si in sicer v prvem, v drugem in v tretjem članku.

Vir: podcrto.si

7 komentarjev

  • Ne gre za nobeno pogrevanje starih juhc, gre samo za ugotovitve portala podcrto.si, kakšne nepravilnosti so se dogajale v občinah, ki jih je odkrila KPK. Med njimi je žal tudi ribniška občina, na kar nepolitično obremenjeni občani, ne moramo biti ponosni!

  • Ja, občan, seveda. To je neki portal, ki ga noben ne pozna, zdaj pa odpira neke stare zadeve. Šlo je pač za neko birokratsko kršitev. Drugega itak niso našli.

  • Korupcija se še vedno dogaja. Najlažje je zamenjati direktorja in poslovati z istim podjetjem, tako rečeno ¨pod krinko¨, da sedaj pa ne gre več za sorodstveno povezavo med podjetjem in županom. Banda!

Komentiraj