Ribnica

Komunala Ribnica bo s 1. decembrom 2011 pričela testno zbiranja embalaže od “vrat do vrat”

Bojan Trdan z županoma Jožetom Levstkom na levi in Blažem Milavcem na desni strani

Bojan Trdan z županoma

Ribnica – Na osnovi Uredbe o deponiranju odpadkov Ur.l. RS 61/2011, sklepa skupščine podjetja z dne 28.3.2011 in potrditve na občinskih svetih občin Ribnica, Sodražica, loški Potok, bo Komunala Ribnica d.o.o., 1. decembra pričela testno ločeno zbirati odpadno komunalno embalažo po sistemu »od vrat do vrat« s pomočjo »rumenih vreč«.

 

Sistem »od vrat do vrat« pomeni, da bodo plastično, kovinsko in sestavljeno embalažo pobirali pri vsaki hiši, na odvzemnem mestu, ki je kamionsko dostopno (tam kjer trenutno že puščate individualne zabojnike za mešane komunalne odpadke). Vsako gospodinjstvo je za obdobje petih mesecev brezplačno dobilo namenske rumene vreče za zbiranje in oddajanje odpadne embalaže. Gospodinjstvom, ki imajo do vključno tri člane pripada 1 vreča na 2 tedna, torej so za pet mesecev prejela 10 vreč. Gospodinjstvom, ki imajo štiri ali več članov pripada 1 vreča na teden, kar pomeni, da so dobila za obdobje petih mesecev 20 vreč. V kolikor vam bo vreč predčasno zmanjkalo, jih boste lahko dokupili na Komunali Ribnica v času uradnih ur, pravijo na Komunali.

Pomembno: Drugačnih vreč ne bodo prevzemali, embalažo lahko oddajate izključno v rumenih vrečah Komunale Ribnica!

Režim odvoza odpadkov se bo zaradi tega spremenil. Komunala Ribnica bo pobirala odpadke izmenično enkrat tedensko. En teden bodo pobirali mešane komunalne odpadke (MKO), drugi teden vreče z embalažo, tretji teden ponovno MKO … Točen razpored odvozov ste prejeli skupaj z rumenimi vrečami. Testna območja, na katerih bodo najprej pričeli z ločenim zbiranjem embalaže od vrat do vrat so: Občina Ribnica – mesto Ribnica, Lepovče, Grič, Občina Sodražica – Sodražica, Globel, Podklanec, Žimarice, Jelovec, Zamostec, Lipovšica, Nova Štifta, Ravni dol, Male Vinice, Vinice, Zapotok.

V vrečko za embalažo sodijo naslednji odpadki: Plastenke in pločevinke pijač in živil, izpraznjeni jogurtovi lončki, konzerve živil, raznih namazov, plastični kozarčki, krožniki, pribor, tube, plastenke pralnih sredstev in čistil, ki ne vsebujejo nevarnih sredstev, plastične vrečke in folije, tetrapaki, aluminijaste folije, embalaža zamrznjene hrane, prazna embalaže izdelkov za osebno higieno, prazna embalaže kave, kakava, rozin …

V vrečko za embalažo NE sodijo naslednji odpadki: ostanki hrane, umazana embalaža (plastenke, kozarci, pločevinke, vrečke, folije), pločevinke barv, lakov, plastične škatlice z zdravili, povoščeni papirji, pločevinke pod pritiskom, diskete in zgoščenke, mali gospodinjski aparati, sijalke …

V primeru napačne vsebine v vreči za embalažo ali zabojniku za MKO in uporabe drugih vreč, vam odpadkov ne bodo prevzeli. O tem vas bodo pisno obvestili in vas seznanili kaj vam ni uspelo pravilno ločiti. Karton, papir in stekleno embalažo se bo še vedno zbiralo na ekoloških otokih, kjer boste še vedno lahko oddali tudi morebiten višek plastične embalaže. Biološke odpadke lahko kompostirate doma, lahko pa naročite odvoz tudi teh odpadkov. Cene storitve zbiranja, odvoza in deponiranja odpadkov se zaradi ločenega zbiranja odpadkov ne bo spremenila. Na nov sistem zbiranja odpadkov Komunala Ribnica prehaja z namenom, da bodo povečali količino ločeno zbranih frakcij odpadkov na izvoru in maksimalno zmanjšali količino odpadkov, ki so namenjeni končnemu odlaganju na odlagališču.

ZVOK
Bojan Trdan o začetku ločenega zbiranja embalaže od vrat do vrat
Bojan Trdan – Do kdaj bo testno obdobje?

Vir: radio1.si

Komentiraj