Ribnica

Kdo vse bo z Rikom zaslužil v Minsku

Janez Škrabec in Branko Selak
Tako zadovoljna sta bila pri prvem podpisu pogodb za hotel Kempinski Branko Selak, Marmor Hotavlje (levo), in Janez Škrabec (desno), Riko. Danes podpisujeta že drugo pogodbo.

Na današnjem odprtju Strateškega foruma Bled bodo direktor Rika Janez Škrabec z Brankom Selakom, Marmor Hotavlje, Aleksandrom Polovičem, Stilles, in Kristijanom Petkom, Klima Petek, podpisali pogodbe za dela omenjenih podjetij na hotelu Kempinski v Minsku. Skupna vrednost pogodb je več kot 10,6 milijona evrov.

Janez Škrabec in Branko Selak

Tako zadovoljna sta bila pri prvem podpisu pogodb za hotel Kempinski Branko Selak, Marmor Hotavlje (levo), in Janez Škrabec (desno), Riko. Danes podpisujeta že drugo pogodbo.

Riku je v začetku leta 2012 uspelo postati generalni izvajalec pri več kot stomilijonskem projektu, ki poleg gradnje hotela Kempinski s petimi zvezdicami vključuje še poslovno-stanovanjski kompleks ob hotelu. Dela morajo končati do maja leta 2014. Janez Škrabec je pred kratkim ocenil, da bi slovenska podjetja pri tem poslu lahko dobila dela v vrednosti več kot 30 milijonov evrov. Z današnjim podpisom pogodb bo teh poslov za 19,8 milijona evrov.

»Poslanstvo Rika je, da se s kompleksnimi projekti uveljavlja na trgih nekdanje Sovjetske zveze in Jugoslavije in da tu vključuje slovenska podjetja v velike in tudi zanje referenčne projekte. Za projekt Kempinski lahko rečem, da so slovenska podjetja posel dobila v hudi evropski konkurenci, in to zaradi konkurenčnih ponudb, visokokakovostno izdelane vzorčne sobe in odličnih tehničnih rešitev. To so potrdili tudi operater Kempinski, odgovorni studio za notranje oblikovanje HBA studio in investitor projekta družba Elite Estate,«

je povedal Škrabec.

Marmorju Hotavlje za pet milijonov evrov posla

Marmor Hotavlje je maja podpisal prvo pogodbo za opremljanje hotela Kempinski. Šlo je za devetmilijonski posel oblaganja fasade hotela s kamnom. Ta dela že izvajajo, zdaj pa bodo podpisali še petmilijonsko pogodbo za keramičarska in kamnoseška dela v standardnih sobah hotela.

»Za kopalnice smo že dogovorjeni, potegovali pa se bomo še za opremo vhodnega in drugih delov hotela. Ta posel za nas pomeni preobrat v poslovanju, saj se bomo po treh letih le izvlekli iz izgub. Te so nastale zaradi neplačevanja slovenskih gradbincev. Medtem ko smo prej 80 odstotkov prihodkov ustvarili doma, jih bomo zdaj toliko naredili v tujini. Poleg Kempinskega so za nas zelo pomembni še projekti pri opremljanju največjih prestižnih jaht, ki se trenutno gradijo na svetu. Zdaj bomo lahko začeli poravnavati obveznosti do bank,«

je zadovoljen Brane Selak iz Marmorja Hotavlje.

Klima Petek ceni novo referenco

Podjetje Klima Petek bo izvajalo instalacijska dela pri odvodu plina in toplote ter pri ventilaciji hotela.

»Vrednost teh del je 3,15 milijona evrov. Potegovali pa se bomo še za druge posle pri tem hotelu. Računamo, da jih bomo dobili vsaj še za dva milijona evrov. Za nas je posel pomemben predvsem zaradi nove reference na tujem trgu. Pomembno je, da nas tujci kupci čedalje bolj prepoznavajo kot prave partnerje. Lani smo ustvarili več kot 14 milijonov evrov prihodkov, od tega več kot polovico s tujimi podjetji v Sloveniji ali zunaj nje. Letos pričakujemo, da bomo že dve tretjini prihodkov ustvarili na Hrvaškem, Kosovu in v Belorusiji,«

je povedal Kristijan Petek iz Klime Petek.

Klima Petek ima 35 zaposlenih. So podjetje za inženiring, ki opravi vse od projektiranja do izvedbe na ključ. Ima tudi lastne delovodje pri projektih in monterje. Kaj pa proizvodnja? »Tega za zdaj še nimamo,« pravi Kristijan Petek. Poslujejo v segmentu gradbeništva, bioplinarn, fotovoltaike in infrastrukture, kot sta vodovod in kanalizacija.

Stilles si je pribojeval za dva meseca dela

Stilles bo opremil 70 sob, o še dodatnih 40 suitah se še pogovarjajo.

»Mi bomo naredili vse pohištvo in dobavili dekorativne elemente za strope in stene, tapete in talne obloge, vhodna in notranja vrata, luči, zavese in drug tekstil, tehnične pripomočke v sobah ter vzmetnice. Skupna vrednost posla je dobrih 2,5 milijona evrov brez DDV. Za nas ta posel pomeni dvomesečno zasedenost proizvodnih zmogljivosti,«

[oglas tip=”200×200″]je povedal član Stillesove uprave Rok Barbič. Ocenjuje, da gre za zahteven posel zaradi zahtevnosti samih izdelkov in logistike. Imajo tudi kratek rok, saj morajo dela dokončati v štirih mesecih po potrditvi tehničnih detajlov in delavniških načrtov, ki jih bo pripravil Stilles.

Iščejo podizvajalce

Za ta projekt bodo potrebovali podizvajalce za stropne dekoracije, talne obloge, tapete, luči in montažo. Kaj od njih pričakujejo? »Zagotoviti morajo naš standard kakovosti. Predvsem pa iščemo take, ki so pripravljeni investirati v skupni razvoj projekta in imajo možnost ustreznih zavarovanj. Z nekaterimi smo že sodelovali pri razvoju vzorčne sobe za ta projekt,« je povedal Rok Barbič.

Vir: finance.si

Komentiraj