Ribnica

Kaj o Malem delu menijo ribniški študentje?

Ribnica – Malo delo je v predlogu zakona opredeljeno kot plačano začasno, občasno delo oz. trajnejše časovno omejeno delo študentov in dijakov, upokojenih, brezposelnih ter drugih neaktivnih oseb, v obsegu največ 14 ur na teden. Omejen je tudi zaslužek. Predsednik Ribniškega študentskega kluba Aljoša Kous pravi, da so v klubu enotni glede predlaganega novega zakona. Menijo, da so nekatere spremembe potrebne in dobrodošle, nekatere točke zakona pa bi bilo potrebno nekoliko spremeniti. »Ker je to zelo obsežna tema, se težko v celoti opredelimo za ali proti. Zavedamo se tudi dejstva, da se zakon težko napiše tako, da bo vsem prav,« pojasnjuje predsednik kluba Aljoša Kous.

Tretjega januarja 2011 se je začelo zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o malem delu. Tudi ribniški študenti so se aktivno vključili v akcijo zbiranja podpisov. V kolikor ste za referendum, lahko svoj podpis oddate na katerikoli upravni enoti v Sloveniji, ne glede na to, kje imate prijavljeno stalno prebivališče, do 6.2.2011. Podporo pobudi za referendum je mogoče izraziti tudi preko spletne strani e-uprave z elektronskim podpisom. Več informacij je na spletni strani www.socialna-druzba.si. Pobudnik zbiranja podpisov za referendum o Zakonu o malem delu je Študentska organizacija Slovenije. Pri referendumskih aktivnostih so se jim že v začetku pridružili sindikati, Dijaška organizacija Slovenije in študentske organizacije ter nekateri politični podmladki. Nasprotniki Malega dela so se združili v gibanje za dostojno delo in socialno družbo, ki koordinira referendumske aktivnosti. Za zahtevo za razpis referenduma morajo v določenem roku, do šestega februarja, zbrati 40.000 podpisov. Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo sporočajo, da so skupaj z ostalimi partnerji v dvanajstih dneh zbrali že več kot 40.000 potrebnih podpisov za naknadni zakonodajni referendum o Zakonu o malem delu. Zbiranje podpisov se bo kljub temu nadaljevalo vse do šestega februarja, da bo vsem tistim volivkam in volivcem, ki želijo oddati svojo podporo na tak način, to tudi omogočeno. To bo že 13. referendum v samostojni Sloveniji in šele tretji na podlagi ljudske iniciative.

Vir: radio1.si

2 komentarja

 • Malo delo je le nova poteza kapitalističnega razmišljanja z namenom nizkega plačila delavcem. Namesto redno zaposlenih delavcev bodo določena dela opravljali študentje. Za to delo bodo prejemali bistveno manjše plačilo kot redno zaposleni. To pa je v interesu delodajalcev. Zopet bodo bogateli tisti, ki imajo kapital, drugi pa bodo prejemali mizerno plačilo. S to potezo bodo študente vzpodbujali, da študirajo čim dlje npr. do 30 leta, še najmanj jim bo v interesu jih stimulirati, da študij zaključijo v rednem roku. Potem pa pride tisto. Pokojninska reforma. Upokojil se bom pri starosti 70 let in več. Navajam primer: Sem študent in študiram do 30 leta (razni podaljški absolventskega staža …), nato se zaposlim kot profesor. Do kdaj bom moral delati, da bom dobil polno pokojnino, če moram za polno pokojnino brez odbitkov delati 43 let (moški)? Aha, krepko bom presegel starost 65 let. Seveda, saj v primeru, da bi se prej upokojil (npr. invalidsko, ker bom bolan …),mi bodo prišteli ogromne odbitke in bo procent pokojnine zelo zelo nizek. Mogoče nekaj preko 50 % osnove (po starem zakonu je bilo 85 % od osnove). Zdaj se pa vprašajmo, kaj nam vse to prinaša?!Moje mnenje je, da je vse skupaj v škodo mladim in starejšim generacijam. Drugače pa ima država zadosti denarja za vse, le trošijo ga nenadzorovano, nekateri ga odtujujejo “skoraj legalno”.Nek menager dobi odpravnino 1 mio eurov, ker naj bi ga dobil kot nagrado za uspešno vodenje npr. NLB-ja, potem pa zahtevajo dokapitalizacijo, ker denarja nimajo več. Ta denar naj bi vlada vzela od nas, namesto, da to namenijo za reševanje socialne krize in pokojninske reforme.Čudi me, da študentje v Ribnici niste že zavzeli ustreznega stališča do malega dela in vašega upokojevanja. Kaj vam bo ostalo v državni blagajni je odvisno tudi od vašega mnenja, ki ga boste izoblikovali danes in ne jutri. Pričnite spremljati tudi novice glede II. pokojninskega stebra. Baje se zelo maje. Kam to vodi?
  Hvala za pozornost in lepo pozdravljeni!

 • ja, seveda denarja je več kot dovolj, …. hahaha …. pa kaj še

  zdajšne študentsko delo odžira mnogo večji del dela redno zaposlenim

  kar delajo današnji študentnje je vse kaj drugega kot študirajo

  kar naj se jim malo pristriže krila in naj študira tisti kateri res misli,

  pa tudi malo bolj lahko premislijo kaj študirajo, ne rabimo miljon družboslovcov

  p.s.: stanje na fakultetah je pa sledeče:
  naravoslovne: za malo delo oz. neko vrsto le tega
  družboslovne: proti malemu delu, naj bo tako kot je, bomo še naprej uživali, žurali in “študirali” pardon jedli na bone in delali na študentsko napotnico.

Komentiraj