Ribnica

Izredna seja Občine Ribnica zaradi 3. a razvojne osi

Zaskrbljeni obrazi ribniških svetnikov

Tako imenovana 3. a razvojna os, ki visi v zraku, je bila povod za sklic včerajšnje izredne seje Občinskega sveta Občine Ribnica. Vlada Republike Slovenije naj bi jo v imenu recesije črtala iz razvojnih programov. Sicer je za obdobje 2007 – 2023 predlagala črtanje kar 13 od 37-ih ključnih razvojnih projektov.Župan Občine Ribnica, Jože Levstek je povedal, da je bila 3. a razvojna os prioriteta v prizadevanjih za ustanovitev pokrajine že od začetka njegovega mandata, župani na tej osi so se po njegovem tudi poenotili glede ustanovitve pokrajine od Barja do Kolpe. 3. a razvojna os je bila podlaga za razvoj infrastrukture in ostalih dejavnosti na tem področju. V primeru, da se ta os dokončno črta iz državnih projektov in posledično ne bo postavke v državnem proračunu, se lahko razvoj dežele suhe robe podaljša v daljno prihodnost.

Po burni razpravi svetnikov, opozicija je bila mnenja, da gre za prehitro užaljenost in da se 3.a razvojna os ni črtala oz. se ne bo, temveč je aktivnost le za nekaj časa zastala in da mora Občina dobiti pisno zagotovilo o črtanju, je Občinski svet sprejel sklep, da naj se župan poveže z ostalimi župani na območju 3. a razvojne osi in naj oblikujejo skupno stališče o nujnosti izvedbe tega projekta in ga predstavijo vladi.

Pod drugo točko dnevnega reda včerajšnje izredne seje je bila ustanovitev »Razvojnega sveta za Belo Krajino in Kočevsko«.

Na ustanovno sejo, ki jo je sklical predsednik vlade Borut Pahor, Ribnica ni bila povabljena, čeprav ji je bilo s strani predsednika vlade in ministra za lokalno samoupravo to obljubljeno. Spomnimo, da je svet posledica februarskega obiska vlade v Ribnici, Kočevju in Beli Krajini. Tudi pri tej točki se je vnela vroča razprava. Svetnik Benjamin Henigman je dejal, da nima smisla riniti nekam, kjer Ribnica ni zaželena in da bi bilo bolj smiselno razmisliti o alternativi povezovanja občin od Barja, do Kolpe. Slišati je  bilo tudi, zakaj zdaj Ribnica rine proti Beli Krajini, pred leti pa je zavrnila povezovanje z Novim mestom. Župan Jože Levstek je prejšnji petek že poslal Javni protest zaradi izključevanja Občin Ribnica, Sodražica in Loški Potok, predsedniku vlade, ker omenjene občine na prvo sejo Razvojnega sveta niso bile povabljene.

Po razpravi je Občinski svet sprejel sklep z zahtevo, da vlada RS vključi Občino Ribnica v Razvojni svet za Belo Krajino in Kočevsko, saj lahko Ribnica v svetu igra pomembno vlogo. Nenazadnje so občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok v okviru JV statistične regije, od koder tudi dobivajo sredstva za regionalni razvoj.

Prisluhnite tudi izjavam župana Jožeta Levstka in svetnika Benjamina Henigmana.

ZVOK:

Zakaj Ribnica ni bila povabljena v Razvojni svet?
Župan Jože Levstek o nepovabilu v Razvojni svet

Razvojni svet za Belo Krajno in Kočevsko
Jože Levstek o predlogu vladi Republike Slovenije

Kam se umestiti?
Benjamin Henigman je na seji zagovarjal naslednje stališče.

Vir: radio1.si

Komentiraj