Ribnica

Ideal center čaka na boljše čase

Ideal center
Ideal center

Ribnica – Po letih prizadevanj je država na ribniško občino prenesla Ideal center, a ta zdaj nima denarja za njegovo obnovo. Država je tik pred novim letom ribniški občini podarila propadajoči Ideal center. »S tem so nas na silo osrečili,« je odkrit ribniški župan Jože Levstek. Pojasnil je, da občina zdaj nima denarja za obnovo nekdanje vojaške stavbe. Če bi jo dobili pred petimi leti, bi najverjetneje zdaj že imeli nov kulturni dom.

Ideal center

Ideal center (foto: Petra Šolar)

V Ribnici so si zadnje desetletje prizadevali, da bi država prenesla svoj lastniški delež (76 odstotkov) Ideal centra na občino. A je imela ta drugačne načrte: od nekdanjega doma JLA je želela čim več iztržiti, zato ga je skupaj z okolico najprej poskušala prodati za milijon evrov. Po treh neuspelih poskusih je svoj delež za 600.000 evrov ponudila ribniški občini, ker pa so v Ribnici vztrajali pri svojih pričakovanjih, si je država po dolgih letih končno premislila in decembra lani prenesla delež na ribniško občino.

Vrtec nam je pobral ves denar, poleg tega moramo letos zagotoviti dodatna sredstva za enormno visoke stroške zimske službe. Zato v tem letu ne načrtujemo nobenih aktivnosti glede Ideal centra,«

je povedal ribniški župan Jože Levstek. Dodal je, da bodo odločitev, ali naj okoli 1500 kvadratnih metrov veliko stavbo obnovijo ali porušijo in zgradijo novo, sprejeli na podlagi elaborata.

Zatem bodo k sodelovanju povabili strokovno javnost, društva in zainteresirane prebivalce, ki bodo soodločali, katere kulturno-umetniške vsebine bodo v nekdanji vojaški stavbi. Država je namreč v pogodbi o brezplačni odsvojitvi občini postavila pogoj, da mora biti objekt namenjen kulturno-umetniškim dejavnostim.

Snovalci pestrega kulturnega dogajanja na Ribniškem, ki na leto pripravijo 250 dogodkov, prostore nedvomno potrebujejo.

Nekateri člani društev vadijo v kuhinjah mentorjev in v garažah. Prostorske razmere za vadbo in trenutno tudi za nastope so največji manko ribniškega kulturnega okolja. Najbolj primanjkujejo ravno kulturnim društvom, saj so vse ustanove prenatrpane, društva praviloma tam ne najdejo mesta oziroma bi se morala za prostore vsakič posebej dogovarjati in jih plačevati – denarja pa ni,

je trenutne razmere opisala Alenka Pahulje, vodja ribniške izpostave JSKD.

Poudarila je, da bi v Ribnici nujno potrebovali stavbo, v kateri bi bila tudi dvorana z najmanj dvesto sedeži. V Ideal centru, ki je po odhodu jugoslovanske vojske zaživel kot trgovsko središče, je bila tudi kinodvorana, ki so jo redno uporabljali za kulturne dogodke.

[oglas tip=”180×150″]Medtem ko sta v primeru nekdanjega doma JLA glavna razloga za nadaljnje propadanje in neaktivnost občine prepozen prenos lastništva in gospodarska kriza, je v primeru podarjenih zemljišč na območju nekdanje vojašnice v Ribnici razlog za stagnacijo dolgotrajno sprejemanje občinskega prostorskega načrta. Ribniška občina, ki je množico parcel v obrtni coni Ugar od ministrstva za obrambo dobila že pred štirimi leti in pol, teh niti ni začela urejati. »Za to področje je predviden še občinski podrobni prostorski načrt,« je pojasnil Levstek in dodal, da namerava občina na območju nekdanje vojašnice s pomočjo javno-zasebnega partnerstva urediti športni park.

Vir: dnevnik.si, Petra Šolar

2 komentarja

  • IDEAL CENTAR VALJA ŽURNO UREDITI KAO NOVI KULTURNO-UMJETNIČKI CENTAR RIBNICE ZBOG TOGA ŠTO ĆE TO OPĆEPOZNATO BITI 3 PUTA JEFTINIJE OD IZGRADNJE NOVOG, OČITO NUŽNO I ŽURNO POTREBNOG, I ZBOG, IPAK, NOSTALGIJE NA “STARE DOBRE ČASE” – PODRAZUMIJEVA SE, ISKLJUČIVO U ISTOM.

    PODRŽAVAM NA PROSTORU BIVŠE VOJARNE IZGRADNJU ŠPORTNOG PARKA POMOĆU JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA.

  • ideal je stavba z veliko zgodovinsko vrednostjo in bi jo bilo po mojem obnoviti ne pa podreti. z obnovo pa naj začnejo čim prej dokler se še da kaj narediti, kajti ko je enkrat prepozno je prepozno (kar skoraj je že). pa tudi za mesto Ribnica je zelo nespodobno da taka stavba kar razpada sredi Ribnice. župan naj malo pomisli kam vložiti denar ne pa se za 10 let z enim projektom” zapufat ”. čas bi že bil za obnovo tega objekta, ki čaka na to že dolgo. je odlično središče kjer bi se dalo ogromno narediti tudi za občane ribnice.

Komentiraj