Ribnica

Delegacija Občine Ribnica v pobrateni Občini Arcevia

Laura Boldrini in Jože Levstek
Laura Boldrini in Jože Levstek

Arcevia – Delegacija Občine Ribnica se je udeležila proslave ob prazniku pobratene Občine Arcevia v Italiji 5.maja 2013. 

Župan Ribnica Jože Levstek s predsednico Državnega zbora Republike Italije Lauro Boldrini

Župan Ribnica Jože Levstek s predsednico Državnega zbora Republike Italije Lauro Boldrini

Župan je ob tej priložnosti udeležence nagovoril z besedami:

Spoštovani župan gospod Andrea Bomprezzi! Spoštovana predsednica Državnega zbora Republike Italije ga. Laura Boldrini! Spoštovani častni občan Občine Ribnica gospod Silvio Purgatori!

Cenjeni občani Arcevie! Osebno vas pozdravljam in obenem prinašam pozdrave prebivalcev Ribnice, pobratenega mesta z Arcevio, ki sta skupaj prelili kri sinov za našo skupno svobodo. Danes se spominjamo v Arceviji dan žrtve in svobode.

Po krvi občanov iz Arcevije in Slovencev je 4. marca 1944 rojena ta skupnost, združena v spominu in v hvaležnosti mučencev z gore Sv. Angelo. Zaradi žrtvovanja teh ljudi, se je v Italiji začela pot demokratične obnove  socialne in gospodarske strukture v znamenju miru in zavračanja vojne. Ideali, za katere so se žrtvovali na tem kraju predstavlja dediščino, ki se jo je treba nenehno spominjati in se zanjo zavzemati. Mir, svoboda, socialna pravičnost in sodelovanje med narodi je treba nadaljevati kot temeljni cilji civilizacije. Prav na podlagi mučencev s tega kraja, se je rodilo pobratenje med mesti in danes sem zelo vesel, da občine skupaj uspešno sodelujejo že 41 let na športnem, kulturnem in obrtnem področju.

Tako Italija kot Slovenija, ki z drugimi državami članicami Evropske unije združuje Evropo, sta se znašli v težkem ekonomskem in socialnem položaju. Danes, v času recesije, nam ni potrebno prijeti za puške in bojno orožje, potrebno pa je stopiti skupaj in si pomagati pri iskanju boljšega življenja. Ponovno je potrebno združiti moči in skupaj s sv. Angelom iskati novo upanje v prihodnost, prihodnost v solidarnosti in blagostanju.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]To skupno prizadevanje nam govori o pomenu ljubezni do demokracije in svobode, kulture miru, zaupanja v prihodnost človeštva.

Danes, ko se spominjamo tragičnih vojnih dogodkov, kjer so domoljubi sejali seme svojega življenja, naj obudimo ponovno zavezo sodelovanja med narodi, svobode in demokracije. Naj bo torej danes naše praznovanje, praznovanje tradicije in uspeha, praznovanje, ki združuje in nas povezuje.

Vir: ribnica.si

Komentiraj