Ribnica

Brezposelnost v Ribnici je nizka, v Kočevju zelo visoka

Delovno kosilo gospodarstvenikov v Brežah pri Makšarju
Delovno kosilo gospodarstvenikov v Brežah pri Makšarju

Breže – Območna gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica Ljubljana in Razvojni center Kočevje-Ribnica sta v torek, 31.8.2010 v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje, območno službo Ljubljana v Brežah, v gostišču Magšar na tradicionalnem delovnem srečanju gostila župane, predstavnike občinskih uprav in gospodarstvenike v regiji od Turjaka do Kolpe.

Območje občin Osilnica, Kostel, Kočevje, Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Velike Lašče in Dobrepolje ima 1796 gospodarskih subjektov in 5.690 zaposlenih. Od tega jih je skoraj 75 odstotkov zaposlenih v predelovalni dejavnosti, največ v storitvah z lesom, sledita gradbeništvo in trgovina. Gospodarstvu na tem območju ne gre tako slabo, čeprav ne dosega kazalcev uspešnosti izpred prejšnjih let, to še posebej velja za občino Kočevje, kjer je po letošnjih podatkih stopnja brezposelnosti 18,2 odstotna, v Ribnici pa je že precej let stabilna in znaša le sedem odstotkov.

Med registriranimi brezposelnimi osebami jih je v Kočevju največ brez poklica, in sicer 372, v Ribnici pa je bilo takšnih oseb le 75. Sicer je na območni enoti zavoda za zaposlovanje Ljubljana trenutno 23 tisoč oseb brez dela, v Sloveniji pa je ta številka že presegla številko 100 tisoč. Kot je povedal mag. Andrej Mate, predsednik uprave družbe Inles, v Ribnici kriza ni prizadela trga dela. Aktivnih iskalcev zaposlitve je pri njih vse manj oz. jih sploh ni. Enako velja tudi za kemično tovarno Melamin iz Kočevja. Direktor Srečko Štefanič je izpostavil pomanjkanje predvsem kemijskih tehnikov.

Glede na precej novih delovnih mest, ki jih bo prihodnje leto v Ribnici, bodo delodajalci primorani delovno silo uvažati. Gospodarstveniki so na posvetu izražali veliko negodovanje nad državo, in njenim pristopom do reševanja krize.

Vir: radio1.si

Komentiraj