Ribnica

9. Fižolov dan 2011 v Hrovači postregel s preko 40 različnimi fižolovimi jedmi

Fižolov dan 2011

Fižolov dan 2011

Hrovača – Člani Vaško etnološkega kulturnega in turističnega društva Hrovača , ki se ponašajo s celo vrsto ohranjenih in v sodobnost usmerjenih vrednot kulturne dediščine, so danes, 27.8.2011 pripravili že deveti Fižolov dan.

Tokrat je prvič po petih letih sončno vreme sredi vsi, pod krošnjo stoletne lipe, privabilo več sto ljudi, ki so v dveh urah pojedli večino izmed 40 vrst fižolovih dobrot, pripravljenih po receptih Hrovaških gospodinj.

Letos sta kot za med šli v pokušino tudi fižolov med in fižolova tora. Še največ povpraševanja je bilo po fižolu Ribničanu, ki ga poznamo še iz 18. stoletja kot izvirno oziroma avtohtono stročnico. Ob njihovem kuhanju in jedi, so potekale številne aktivnosti v katere so bili vpeti tudi mladi, za zabavni program pa so poskrbeli v Radi Mlajku iz Hrovače.

Sicer so fižolove jedi bržkone edine, ki jih ne le okušamo in uživamo, ampak se tudi »slišijo«, je zapisal prof. dr. Janez Bogataj. Z njim se je strinjal tudi Ivan Prelesnik, Dragov Ivan, sicer predsednik Vaško etnološkega turističnega društva . » V Hrovači vselej poka po fižolu. In to je zdravo, » je pritrdil.

ZVOK: Ivan Prelesnik o fižolu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj