Ribnica

8. Fižolov dan 2010 v Hrovači kljub slabemu vremenu dobro obiskan

8. Fižolov dan 2010 v Hrovači

8. Fižolov dan 2010 v Hrovači

Hrovača– Etnološko kulturno društvo v Hrovači je v soboto, 28.8.2010 pripravilo že 8. Fižolov dan. Društvo se ponaša s celo vrsto ohranjenih in v sodobnost usmerjenih vrednot kulturne dediščine.

 

V rojstni vasi jezikoslovca patra Stanislava Škrabca, v Hrovači pri Ribnici, se je ob 12. uri pričela njihova že tradicionalna prireditev Fižolov dan. Z namenom, da bi postala Ribnica, ki je znana po suhi robi in krošnjarju Ribničanu Urbanu, prepoznavna tudi po njihovi avtohtoni sorti fižola ribn’čan, so prireditvi nadeli slogan Ribn’čan, a ne Urban, tudi letos pa so jo organizirali vaščani Hrovače, člani Vaškega etnološkega turističnega društva Hrovača.

Hrovačni so tudi letos za obiskovalce, ki so prišli v velikem številu kljub ne obetavni vremenski napovedi, pripravili okoli 40 vrst fižolovih jedi. »Novost letos so bili: fižolovi mafini, čili con carne, fižolova solata z ajdovo kašo, fižolova rolada, fižolova musaka in wellnes fižol,« je povedala Maruša Prelesnik, ki je sicer tudi članica skupine Radio mlajku, ki vsako leto prireditev popestri s humorističnimi vložki. Še največ povpraševanja je bilo po fižolu Ribničanu, ki ga poznamo še iz 18. stoletja kot izvirno oziroma avtohtono stročnico. Ob njihovem kuhanju in jedi, so potekale številne aktivnosti v katere so bili vpeti tudi mladi, za zabavni program pa so poskrbeli v Radio Mlajku iz Hrovače. Hrovaške gospodinje so pokazale kako se je fižol pajtal (mlatil) in nato presejal, vse skupaj pa so ga pod vaško lipo prebrale za uporabo. Seveda so ob tem veselo prepevale. Kot vedno sta bila na račun fižola in njegovega učinka tudi tokrat zbadljiva domačina Gornikov France in Dragov Ivan.

Ker so Ribničani po politični barvi bolj beli, sosedje Kočevarji pa rdeči, smo v Hrovaškem laboratoriju križali novo sorto fižola, ki raste ob železniški progi med krajema. Korenine ima tako močne, zato so se nam »štrekarji« pritoževali, da jim dvigujejo progo. U učinku fižola v trebuhu pa ne bom govoril,” je razložil France.

Organizatorji so letos že tretje leto zapored pripravili za obiskovalce Fižolovo stavnico, na kateri je lani okoli 100 obiskovalcev stavilo o tem, koliko fižolčkov je v peharčku. Koliko jih je letos, Alojz Tanko, ki sprejema stave, ni hotel razkriti, saj bodo stave sprejemali skoraj vse do konca prireditve, je pa povedal, da jih je bilo lani okoli 1300, točnemu številu pa se običajno najbolj približajo ženske.

Ob kulturnem programu z že tradicionalnim nastopom Tamburaškega orkestra Sodražica, so organizatorji tudi letos pripravili otroške delavnice, na katerih so otroci ustvarjali s fižolom, del življenja na vasi včasih pa so obudili člani otroške folklorne skupine Lončki iz Dolenje vasi in Gornikova družina, ki je na vseh fižolovih dnevih do sedaj obiskovalcem z veseljem pokazala, kako se je včasih pajtlalo, mlatilo in prebiralo fižol. Ves popoldan je bila odprta tudi fižolova trgovina, novost, s katero so prireditev letos popestrili, pa so bile fižolove olimpijske igre s tremi disciplinami: metom prota, prebiranjem ribn’čana med ostalim fižolom in obiranjem fižolovega prota.

ZVOK: Maruša Prelesnik o 8. Fižolovem dnevu

Vir: www.dolenjskilist.si, radiokrka.com

Komentiraj