Ribnica

40-let delovanja okteta Gallus Ribnica

Oktet Gallus 2015
Oktet Gallus 2015

Ribnica – Začetki delovanja okteta segajo v davno leto 1975, ko se je v Sodražici zbralo osem fantov in pričelo s prepevanjem slovenskih ljudskih pesmi, ki so jih izvajali na svatovanjih, podoknicah in lokalnih prireditvah. Nadeli so si ime Oktet Donit.

Oktet Gallus 2015

Oktet Gallus 2015

V želji po večji kvaliteti petja, je prvi umetniški vodja in pevec, Tone Lovrenčič, k sodelovanju povabil nekaj študentskih prijateljev iz Ljubljane in umetniška pot ansambla se je začela strmo vzpenjati. Vrstili so se nastopi, tako doma, kot v tujini. Zven okteta je postajal čedalje bolj prepoznaven in kmalu se je znašel v druščini najboljših oktetov v Sloveniji. Ob praznovanju 400-letnice smrti J.P. Gallusa, se je v njegovo ime preimenoval tudi oktet in od tistega dne naprej nastopa pod imenom Oktet Gallus Ribnica. V vseh teh letih se je nabralo preko tisoč nastopov, bolj ali manj pomembnih, vsi pa so bili izvedeni  kar se da profesionalno in v danem trenutku kvalitetno.

Ob visokem jubileju pevci okteta Gallus prirejajo slavnostni koncert, ki bo v petek, 5.6.2015, ob 19.30, v župnijski cerkvi Svetega Štefana, v Ribnici. Vljudno vabljeni, da se udeležite koncerta in da skupaj z njimi proslavite štiri desetletja uspešnega glasbenega ustvarjanja.

Člani okteta-z leve proti desni: Marjan Kljun, Robert Kožar – 1. tenor; Marjan Podgrajšek, Janez Rozman- 2. Tenor; Janez Rigler, Darko Vesel- bariton; Aleš Lampe, Mirko Halilovič- bas. Umetniški vodja okteta je Milivoj Šurbek.

Janez Rigler

Komentiraj