Pisma bralcev

Obdavčitev sakralnih objektov

Tudi ljubljanska stolnica naj bi bila kot verski objekt oproščena davka, predlagajo na ministrstvu za kulturo. Foto: Leon Vidic/Delo

V Koaliciji za ločitev države in cerkve smo z začudenjem sprejeli novico, da se je ministrstvo za finance odločilo, da za sakralne objekte ne bi veljal nepremičninski davek, kot je bilo to sprva načrtovano. Očitno je, da je država pokleknila pred pritiski katoliške cerkve in se odločila, da ji ugodi in odpravi načrtovani nepremičninski davek na sakralne objekte.

Tudi ljubljanska stolnica naj bi bila kot verski objekt oproščena davka, predlagajo na ministrstvu za kulturo. Foto: Leon Vidic/Delo

Tudi ljubljanska stolnica naj bi bila kot verski objekt oproščena davka, predlagajo na ministrstvu za kulturo. Foto: Leon Vidic/Delo

Žalostno je, da bodo morali ta davek za svoje hiše ali stanovanja plačati revni slovenski prebivalci, med tem ko ga za sakralne objekte ne bo potrebno plačati super bogati katoliški cerkvi, organizaciji, katere premoženje v Sloveniji je vredno vsaj kakšno milijardo evrov (vrednost nepremičnin je okoli 800 milijonov evrov), po svetu pa več tisoč milijard evrov. Zanimivo je tudi, da bodo nepremičninski davek morali plačati tisti, ki brez stanovanja ali hiše sploh ne morejo biti (pod drevesi namreč ni mogoče več živeti), medtem ko tega davka ne bo potrebno plačati organizaciji, katere nepremičnine – sakralni objekti sploh niso nujni za njeno versko dejavnost. Cerkev lahko namreč svoje obrede in druge verske dejavnosti izvaja tudi na prostem, spomnimo se samo maš, ki jih izvajajo papeži na nogometnih stadionih. Cerkve kot stavbe torej katoliški cerkvi niso nujno potrebne.

[oglas tip=”180×150″]Menimo, da je dejstvo, da za nenujne objekte (cerkveni sakralni objekti) ne bi bilo potrebno plačevati nepremičninskega davka, za nujne (stanovanja in hiše prebivalcev) pa, nepravično in nemoralno ter zato tudi neustavno. Še bolj se to izkaže za nepravično, če vemo, da je katoliška cerkev, kot že navedeno, izjemno bogata in lahko ta davek z lahkoto plača.

Ker bi vztrajanje pri davčni oprostitvi za sakralne objekte pomenilo še dodaten privilegij za katoliško cerkev in s tem poglobitev njene neustavne pozicije, pozivamo ministrstvo za finance, da vztraja pri nepremičninskem davku za sakralne objekte. Če pa bi ministrstvo in vlada zaradi cerkvenih pritiskov popustila in bi v predlogu zakona sakralni objekti bili oproščeni nepremičninskega davka, pa pozivamo poslance, ki bodo obravnavali zakon o davku na nepremičnine, da v zakonu ponovno določijo, da sakralni objekti zapadejo plačilu davka. Dejstvo namreč je, da morajo vsi državni organi delovati v korist ljudstva in ne super bogate katoliške cerkve.

Če pa bi tudi parlament popustil pod cerkvenimi pritiski, pa je edino pravično, da izpad javnih sredstev zaradi neuvedbe nepremičninskega davka na sakralne objekte, pokrijejo tisti, ki so proti uvedbi tega davka: ministrstvo za finance in kulturo, vlada, parlament in cerkveni kleriki ter laiki, ki si prizadevajo za nepravičen in neustaven cerkveni privilegij. Kajti v teh kriznih časih, ko se namerno ruši tudi socialna država, je vsak evro pomemben.

Koalicija za ločitev države in cerkve
Zanjo: Herman Graber in Vlado Began

2 komentarja

Komentiraj