Slovenija

Primerjava obdavčitve plač: Slovenci bolj obdavčeni od Nemcev

Če ima dva tisoč evrov bruto plače, posameznik v Sloveniji na leto državi plača 2.815 evrov dohodnine, Nemec z enako plačo pa le 1.869 evrov. Foto Leon Vidic

V Delu je bila objavljena zanimiva primerjava obdavčitve plač med Slovenijo in Nemčijo. “Če ima dva tisoč evrov bruto plače, posameznik v Sloveniji na leto državi plača 2.815 EUR dohodnine, Nemec z enako plačo pa le 1.869 EUR,” navajajo.

Primerjava je zanimiva v aktualnem obdobju, ko države poskušajo na različne načine omiliti vpliv draginje na gospodinjstva. Nemčija v svežem paketu ukrepov predlaga tudi nižjo obdavčitev plač.

Nemčija in Slovenija prihodnje leto spreminjata obavčitev plač. A medtem ko Nemčija zvišuje meje davčnih razredov, da bi razbremenila zaposlene, ki so jih podražitve najbolj prizadele, Slovenija vsaj za prihodnje leto odpravlja indeksacijo dohodninske lestvice in zneskov večine olajšav, ker jih je sprejela prejšnja vlada. Razlike v izplačilih so že zdaj velike, se bodo pa še povečale.

Še nekaj zanimivih poudarkov:

  • V Nemčiji ima posameznik na leto razpoložljivih vsaj 11.000 EUR davčnih olajšav, ki se lahko v primeru družinske dohodnine in vzdrževanih družinskih članov povzpnejo na več kot 23.000 EUR. V Sloveniji lahko zaposleni z dvema otrokoma uveljavlja do 9750 EUR olajšav.
  • Pri povprečni slovenski plači mora zaposleni v Sloveniji na leto državi za dohodnino plačati 1,5-kratnik svoje bruto mesečne plače, v Nemčiji pa manj kot plačo.
  • Pri 4.000 EUR bruto mora posameznik v Sloveniji državi na leto za dohodnino nameniti več kot 2 svoji bruto plači, in tudi če uveljavlja dva vzdrževana člana, gre državi več kot bruto mesečna plača. V Nemčiji gre pri teh zneskih plače državi ena bruto plača, če je zaposleni sam in brez otrok, lahko pa znesek davka državi več kot prepolovi.
  • Medtem ko imamo v Sloveniji splošno davčno olajšavo, pa v Nemčiji dohodki do 10.347 evrov sploh niso obdavčeni.
  • V Nemčiji se najvišji dohodninski razred začne pri 277.825 EUR, in nad to mejo je obdavčitev 45-odstotna.
  • V Sloveniji bodo prihodnje leto dohodki nad 74.000 EUR obdavčeni s 50-odstotno davčno stopnjo.
  • Pri 2000 EUR bruto plače posameznik v Sloveniji prejme 1323 EUR neto. V Nemčiji neto plača posameznika pri tem bruto znesku znaša okoli 1436 EUR. Še večja razlika se pojavi, če upoštevamo bonuse za dva vzdrževana otroka. V tem primeru je neto izplačilo v Sloveniji 1437 EUR, v Nemčiji pa lahko presega 1600 EUR.

Izviren članek si lahko preberete na https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/nemcija-razbremenjuje-slovenija-zamrzuje/

Komentiraj