Pisma bralcev Utrip časa

Anton Majnik – njen botrček (zgodba Ivane Šmalc)

Gospa Ivana D. – Šmalčeva iz Ribnice, mi je napisala: »Tone Majnik je bil moj botrček!« Tistega zgodnjega jutra, bila je še tema, ko sta z očetom zaslišala streljanje sredi Ribnice, se kot petletna deklica živo spominja, predvsem pa očetovih besed: »Moliva, da tvojega botrčka niso ubili!« Goreče je molila.

Anton Šmalc s hčerko Ivano

Anton Šmalc s hčerko Ivano (foto Rešeto 4/2012)

Namreč, njenega očeta, Antona Šmalca, upravnika ribniške hranilnice in lastnika trgovine – vrvarne, je obiskal partizan Majnik, tako pravijo. Kaj sta imela z očetom, njej, dekletcu, ni bilo znano. Verjetno je hotel pomagati partizanom kot prej tigrovcem na Mali gori …

Tone Majnik je bil njihov družinski prijatelj, tudi njen krstni boter. Ko je še prej prihajal k njim na obisk, jo je vedno vzel na kolena in ujčkal. Tega se dobro spominja. Čez dan dva so šli domači  v Hrovačo na pogreb … Otroci so ostali doma.

Po osvoboditvi, ko je bila starejša je očeta večkrat spraševala zakaj so ubili njenega botrčka, vendar ji ni znal odgovoriti. Prebirala je razne zapise in poslušala govorice. Tudi take, da so ga ubili njegovi.

Pa ni mogla verjeti. Ni pa vedela, da je celo domobranski podnarednik Anton Šalihar iz Šentruperta javno izjavil, da je tistega jutra, 21. novembra 1943, sredi Ribnice sprožil strel proti neznancu, ki se ni hotel zaustaviti. Njen botrček je obležal mrtev …

Ivana Šmalc; Slikana je pri igri s svojo punčko Polonco.

Ivana Šmalc; Slikana je pri igri s svojo punčko Polonco. (foto: Rešeto 3/2012)

Ohranila je tudi zapis Staneta Kozine, ki je 30. 7. 1995 v Nedeljskem dnevniku objavil pismo z naslovom Majnikova smrt, v katerem je bil kot še živa priča, partizan in vosovec edini blizu kraja dogodka, ker so se pred tem ločili od Majnika. Ko so zaslišali strel, je eden od vosovcev sprožil rafal in potem so se hitro umaknili, ker so zaslutili zasedo.  Povedal je še, da so pred tem skupaj z Majnikom obiskali tudi Šmalčeve.

Vedela je tudi za zapis Matije Maležiča, ki je leta 1996 v Svobodni misli napisal dokumentiran članek z naslovom Smrt tigrovca in partizana Antona Majnika, pa tudi za zapis zgodovinarja Zdravka Troha iz leta 2003 o Majnikovi smrti.

Srčno si želi, da bi ob bližajoči obletnici smrti Toneta Majnika resnica končno pripomogla k spravi nekaterih, ki ta dogodek izkoriščajo v svoj prid. Tisti domobranec gotovo ni vedel, da je vzel življenje njenemu botrčku.

Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju

Komentiraj