Na današnji dan Zanimivosti

Peko, ki ga je ustanovil Ribničan Peter Kozina, danes praznuje 110-letnico

Peko, reklama
Peko

Tržič – Na današnji dan pred 110 leti je ribniški trgovec s čevlji Peter Kozina skupaj s partnerjem Štefanom Hitzlom ustanovil podjetje Hitzl & Kozina, prvo pravno predhodnico današnjega Peka. Tovarno v Tržiču je postavil osem let kasneje in v njej še danes, kot pravijo zaposleni, znajo narediti dober čevelj. Kako dolgo še?

Peko, reklama

Peko

Peter Kozina se je rodil leta 1876 v Dolenji vasi. Za trgovca se je izučil v Šmartnem pri Litiji, leta 1903 je imel prvo službo v Ljubljani pri zelo uglednem trgovcu Antonu Krisperju, z družabnikom Štefanom Hitzlom pa ustanovil svojo prvo trgovsko javno družbo Hitzl&Kozina.

Kozina se je želel osamosvojiti in, ker jima je šlo precej slabo, je Hitzla leta 1905 izplačal. V javnem spominu je leto 1903 kot začetek Peka ostalo zato, ker je bilo na pročelju tovarne v Tržiču napisano: 1903, 1911 in 1925. Prva letnica je torej označevala Kozinov začetek, druga zgraditev osrednje Pekove zgradbe, tretja pa nadgraditev te stavbe.

Danes v Peku ni več pet tisoč ljudi, v Tržiču jih ima službo okoli 300, v vsej državi manj kot 400. Srednje čevljarske šole ni več, štipendij prav tako ne, služb, ki bi te kar čakale, pa verjetno nikoli več ne bo. V teh dneh naj bi bilo le znano, ali bo Peko dobil novega lastnika ali ne, in od tega je tudi odvisno, ali bo prihodnji teden proizvodnja, ena redkih preživelih v tej branži pri nas, sploh še tekla. A Tržiča si brez »šuštarije« ne da predstavljati. Tradicija je tako močna, da bo preživela tudi te, morda v vsej 110-letni tradiciji Peka najhujše čase.

Peko je sicer v zgodovini preživel že ničkoliko kriz. Ne nazadnje so prav banke upnice pred drugo svetovno vojno od prezadolženega Petra Kozine prevzele podjetje. Kozina je leta 1930 umrl v ne čisto pojasnjenih okoliščinah. Tovarno je nato prevzela Kmetijska posojilnica in jo zopet postavila na noge. Nemci so jo popolnoma izropali, po vojni pa je na Peku (in bližnji Bombažni predilnici in tkalnici, ki je danes ni več) temeljil ves industrijski razvoj Tržiča. Leta 1990 je Peko zaposloval 5288 ljudi (danes jih Krka recimo zaposluje 4300, Revoz pa 2350). Izdelali so 3,710.693 parov obutve.

»Vzroki za skorajšnji propad Peka ob koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja nisi bili enaki, kot so danes. Res pa je, da je dogajanje sila podobno. Visoki dolgovi, zgrešene naložbe, slabo vodenje s strani uprave in države kot lastnice. A ta čas je za nas zgodovinarje vseeno preblizu, da bi ga lahko ocenjevali z razdalje,« je ocenila največja poznavalka Pera Kozine in s tem tudi zgodovine Peka Tita Porenta.

Vir: dnevnik.si, Primož Knez

Komentiraj