Utrip časa

PEKO, ki je obuval cele generacije (črno – beli spomini)

Tovarna Peter Kozina - Peko

V mesecu februarju je minilo 90 let od smrti našega rojaka Petra Kozine iz Dolenje vasi, ustanovitelja tovarne čevljev Peko, ki je obuvala cele generacije.

Čeprav tovarne Peko ni več, je najstarejšo slovensko obutveno blagovno znamko pred časom kupilo sorodno podjetje Alpina in tako lahko še vedno kupujemo in nosimo kvalitetne čevlje znamke Peter Kozina.

Peter Kozina je bil rojen 19. junija 1876 v Dolenji vasi, umrl pa je 21. februarja 1930 v Ljubljani. Bil je trgovec, trgovski potnik, skupaj z družabnikom je ustanovil firmo Hietzl & Kozina s sedežem v Ljubljani za izvoz izdelkov domače obrti in čevljev. Leta 1903 je z Gospodarsko banko in Zadružno zvezo ustanovil novo firmo Peter Kozina & Co, leta 1906 je v Tržiču začel izdelovati čevlje. Na pobudo Janeza Evangelista Kreka in E. Lampeta je ob pomoči kapitala Zadružne zveze začel graditi veliko tovarno čevljev Peko. Po nesoglasjih med lastniki podjetja je Kozina leta 1917 odkupil vse deleže, poplačal svoje družabnike in s tem postal edini lastnik podjetja Peter Kozina & Ko. Tovarna Peko je s komisijskimi skladišči, ki jih je ustanavljala v prodajnih lokalih nekdanjih trgovcev s čevlji, postopoma ustvarjala mrežo, ki je sledila vzoru inozemskih prodajnih omrežij in prodajaln holding družb. Trgovsko omrežje Peko je odpiralo tudi v drugih predelih Kraljevine SHS in pozneje Kraljevine Jugoslavije: na Hrvaškem, v Srbiji, v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. Tako je med vojnama za prodajo čevljev ustanovil 50 prodajaln. Po dograditvi petnadstropne tovarne 1925 je nastala 1928 družba z omejeno zvezo Peko. Kozina je postal ravnatelj, zaposlenih je bilo 300 delavcev, proizvedlo pa se je 460.000 parov čevljev letno. Za delavce je v Pristavi pri Tržiču zgradil stanovanjsko poslopje, v tovarnah pa uredil obrate za ugodne delovne in življenjske razmere zaposlenih.

Za nekaj nostalgije pa nekaj reklamnih sporočil tovarne Peko, ki so nas spremljali v tiskanih in tv medijih.

Podatke zbral in zapisal Peter Lesar, zbiratelj, 030 996 225
vir: Gorenjci.si, fotografije internetni vir

Komentiraj