Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v Hrovačo že na 10. Fižolov dan 2012

Fižolov dan 2012
Fižolov dan 2012

Kdaj: v soboto, 25.8.2012 od 12h naprej
Kje: pod vaško lipov v Hrovači pri Ribnici

Kdaj: v soboto, 25.8.2012 od 12h naprej
Kje: pod vaško lipov v Hrovači pri Ribnici (zemljevid)
Info: Maruša Prelesnik, M:031 803 525

 10. FIŽOLOV DAN 2012

sobota, 25. avgust 2012 od 12h naprej
pod vaško lipo v Hrovač

RIBN’ČAN, A NE URBAN! PRAZNUJE 10 LET
Fižolova juhica – začinjena z najboljšimi KULTURNO ETNOLOŠKIMI začimbami

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]

PROGRAM

Ob 12.00  uri bomo 30 različnih fižolovih jedi začinili z otvoritvenim govorom predsednika VETD Hrovača Ivana Prelesnika in pozdravnim govorom etnologa prof. dr.  Janeza Bogataja. Povabili vas bomo na Škrabčevo domačijo – v črni kuhinji vas bosta peke fižolovega kruha učili Polona Škulj in Katarina Podobnikar

Ob 12.15 Ko bo že pošteno dišalo iz fižolove kuhinje vaščanov, se jim bodo pridružili tudi kuharski mojstri. Pa da vidimo, kdo bo zmagovalec v pripravi domače ribn’ške »TROJKE«.  O tem bodo odločale strokovno  nabrušene brbončice etnologa dr. Janeza Bogataja, prehranske strokovnjakinje Marije Merljak, pisateljice kuharskih knjig in voditeljice kuharskih oddaj Valentine Smej Novak, naključno izbranega obiskovalca in gostitelja dogodka predsednika VETD Hrovača Ivana Prelesnika.

Ob 12.45 Že danes vas opozarjamo, da se pri glavni jedi nekoliko »prišparajte«, kajti hrovaški kuharji bodo postregli kar z 10. metri fižolove klobase … to mora biti slastno!

Ob 13.00 – Pri gurmanskemu razvajanju pa  bodite tudi nekoliko previdni. Posebni reporterji vse skrbno opazujejo in kaj hitro se lahko pripeti,  da ne boste več med naključnimi obiskovalci, ampak na tapeti najbolj glasnega Radia Mlajku.

Ob 14.30 Po dveh urah in pol kuharskega potenja za štedilnikom, bomo preizkusili delo kuharskih mojstrov. Le kdo bo prejel lento za najodličnejšo ribniško »trojko?

Ob 15.00 Da mlatenje, ‘pajtlanje’ in prebiranje fižola po starem ne uide pozabi, vam bodo prikazali Gornikovi. Gornikov France je tudi letos pripravil zelo sočne zanimivosti o ribn’čanu! Z njim v »štih« bo tokrat o prehranski vrednosti našega fižola razpravljala Marija Merljak.

Ob 15:30 Zopet vam bomo gledali pod prste, preverili, ali ste krožnike izpraznili, pokupili domače izdelke – o vsem tudi najmlajši – sledi oddajanje otroškega Radia Mlajku.

Ob 16:00 Že kar v navadi je, da počastimo tiste najbolj zaslužne za pretekli razvoj vasi. Ker je letošnji fižolov dan v znamenju okroglih obletnic, bomo počastili kar nekaj častnih občanov starih nad 80 let. 

Ob 16:30 Sledi podrobna utemeljitev, s katerimi deli so si vaščani prislužili visoke nazive. Seveda v ribniškem narečju in z mnogo resnicami – Radio Mlajku.
V času pripreditve boste lahko poskusili tudi fižolov torto, fižolov sladoled, kukljevo potico in tudi pečeno koruzo.

Vaščani Hrovače smo se pred 13 leti povezali v Vaško etnološko turistično društvo Hrovača, da bi bolj poglobili naše medsebojne vezi. S časoma pa smo naše druženje obogatili z novim poslanstvom – ohranjanjem izročila, ki je bilo in je vpeto v našo vas. Tudi danes temu odgovorno sledimo. Ne le zase, temveč za vse tiste, ki so radi del naših dogajanj.

V najširši javnosti smo znani po Miklavževanju, živih jaslicah in fižolovem dnevu, ki vam ga naznanjamo. Ti dogodki pomenijo odlično priložnost, da se srečujemo s svojimi prijatelji iz cele Slovenije.

Pa naj steče še beseda ali dve o prazniku fižola ribn’čana. Zopet ga bogati slogan Ribn’čan, a ne Urban. Upamo, da dovolj nazorno izpričuje, da je tudi lokalna avtohtona sorta fižola, imenovanega ribn’čan, del naše dediščine, ki jo sicer uspešno predstavlja simbolni lik Ribn’čana Urbana. Danes nas navdaja z velikim ponosom podatek, da je veljal naš fižol za najbolj prodajanega v stari Kranjski. V Hrovači ne želimo, da gre v pozabo ali izginotje, zato mu namenjamo pozornost vsako zadnjo soboto v mesecu avgustu na kulinarično-etnološki prireditvi. Prepričani smo, da boste uživali v pokušanju Gornikove f’žolave župe, Jevčevga kislga f’žola, f’žolove torte … Da boste lahko vse ponujene kulinarične specialitete pripravljali tudi doma, bodo na voljo kuharski recepti, fižol ribn’čan bo tudi v prodaji.

Še droben namig: ob priložnosti obiska vasi Hrovače, ki je že nekajkrat prejela priznanje kot najbolj urejena vas v Sloveniji, si lahko v njeni bližnji okolici ogledate baročno cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti, obiščete lončarsko delavnico v Dolenji vasi ali pa suhorobarja v Sajevcu, si ogledate Muzej Ribnica v ribniškem gradu ali pa obiščete Rokodelski center Ribnica. Seveda vas tiste bolj športne vabi  tudi bližnja Sv. Ana, visoka le 920 metrov. Odlična razgledna točka.

Vaščani Hrovače

1 komentar

  • Ma si moral ravno soboto nadejt. Si razmišljal morda o nedelji, ko je malo več časa. Saj veš (služba, faks itd.) nedelje so ponavadi brezdelne, čeprav trenutno se še najdejo kakšne trgatve ipd.

Komentiraj