Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v Hrovačo na Fižolov dan 2011

Kdaj: v soboto, 27.8.2011 od 12h naprej
Kje: pod vaško lipov v Hrovači pri Ribnici
Prvič med fižolovimi jedmi POLNJENI FIŽOLOVI KALAMARI

Kdaj: v soboto, 27.8.2011 od 12h naprej
Kje: pod vaško lipov v Hrovači pri Ribnici (zemljevid)
Info: Maruša Prelesnik, M:031 803 525 E: marusa.prelesnik@gmail.com

 

FIŽOLOV DAN 2011

sobota, 27. avgust 2011 od 12h naprej
pod vaško lipo v Hrovači

Ribn’čan, a ne Urban!

Naznanjamo zanimivo edinstveno kulinarično prireditev,
posvečeno avtohtoni sorti fižola Ribniške doline – fižolu ribn’čanu!

Fižolov dan 2011 - plakat

Fižolov dan 2011

Letos se bo fižolu Aleksandra Karađorđevića in Franca Jožefa, pa komunističnemu in kriznemu fižolu, pridružil tudi »kresalič«, katerega ime so izbrali povsem po naključju, je povedal Franc Petek iz Vaškega etnološko turističnega društva Hrovača.

Zvok: Franc Petek o fižolu »kresaliču«

PROGRAM

 • Radio Mlajku

  Radio Mlajku

  ob 12.00 – S kosilom se boste lahko pogostili ob 12.00 – izbirali boste med več kot 40. fižolovimi jedmi. Letos ponujamo nove inovativne fižolove jedi, med drugim tudi polnjene fižolove kalamare.

 • ob 12.00Začenjamo s fižolovo pekarsko delavnico. Mojstrica peke fižolovega kruha Polona bo z vami poleg odličnega domačega kruha pekla tudi fižolove polpete.
 • ob 13:00 – Spodbujali bomo tudi otroško domišljijo! Ustvarjalne delavnice bodo na vrsti ob 13.00.
 • Fižolova torta

  Fižolova torta

  ob 13:30 – Da boste zvedeli kaj (aktualnega, predvsem pa vročega) se dogaja v naši vasi in njeni okolici, bomo povečali glasnost našega Radia Mlajku ob 13.30.

 • Da mlatenje, ‘pajtlanje’ in prebiranje fižola po starem ne uide pozabi, vam bodo prikazali Gornikovi. Gornikov France je tudi letos pripravil zelo sočne zanimivosti o ribn’čanu! Ob 14.30 uri!
 • ob 15.00 – Premierno pripravljamo fižolovo kuharsko delavnico s telvizijsko zvezdo kuharskim mojstrom Damjanom Babičem.
 • ob 15.15 vabimo v Hrovačo tudi otroško folklorno skupino Lončki, KUD F. Zbašnik Dolenja vas.
 • Škrabčeva domačija v Hrovači

  Škrabčeva domačija

  ob 16.00 bomo ponovno prisluhnili frekvenci Radia Mlajku.

 • Tudi letos vam bomo v vaški trgovini ponudili svoje domače izdelke.
 • Za vse, ki vas prsti srbijo in ste bolj hazarderske narave, smo pripravili tudi stavnico.
 • Ribniški kočijaži vas bodo s svojimi vranci zapeljali po ribniški dolini.
 • V času prireditve si boste lahko ogledali tudi Škrabčevo domačijo.

Torej, kaj naj drugega še dodamo kot prijazno dobrodošlico!

Vaščani Hrovače smo se pred 12 leti povezali v Vaško etnološko turistično društvo Hrovača, da bi bolj poglobili naše medsebojne vezi. Sčasoma pa smo naše druženje obogatili z novim poslanstvom – ohranjanjem izročila, ki je bilo in je vpeto v našo vas. Tudi danes temu odgovorno sledimo. Ne le zase, temveč za vse tiste, ki so radi del naših dogajanj.

V najširši javnosti smo znani po Miklavževanju, živih jaslicah in fižolovem dnevu, ki vam ga naznanjamo.  Ti dogodki pomenijo odlično priložnost, da se srečujemo s svojimi prijatelji iz cele Slovenije.

Pa naj steče še beseda ali dve o prazniku fižola ribn’čana. Že drugo leto ga bogati slogan  Ribn’čan, a ne Urban. Upamo, da dovolj nazorno izpričuje, da je tudi lokalna avtohtona sorta fižola, imenovanega ribn’čan, del naše dediščine, ki jo sicer uspešno predstavlja simbolni lik Ribn’čana Urbana. Danes nas navdaja z velikim ponosom podatek, da je veljal naš fižol za najbolj prodajanega v stari Kranjski. V Hrovači ne želimo, da gre v pozabo ali izginotje, zato mu namenjamo pozornost vsako drugo soboto v mesecu septembru na kulinarično-etnološki prireditvi. Tokrat že peto leto!

Prepričani smo, da boste uživali v pokušanju Gornikove f’žolave župe, Jevčevga kislga f’žola, f’žolove torte … Da boste lahko vse ponujene kulinarične specialitete pripravljali tudi doma, bodo na voljo kuharski recepti, fižol ribn’čan bo tudi v prodaji.

Še droben namig: ob priložnosti obiska vasi Hrovače, ki je že nekajkrat prejela priznanje kot najbolj urejena vas v Sloveniji, si lahko v njeni bližnji okolici ogledate baročno cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti, obiščete lončarsko delavnico v Dolenji vasi ali pa suhorobarja v Sajevcu, si ogledate Muzej Miklova hiša v ribniškem gradu ali pa se povzpnete na bližnjo Sv. Ano.

Vaščani Hrovače

VAŠKO ETNOLOŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO HROVAČA
Hrovača 32, 1310 Ribnica
T:+386(0)1 836 14 59, GSM:+386(0)31 803 525
E: vetd.hrovaca@volja.net, marusa.prelesnik@gmail.com

Komentiraj