Izleti

10 najbolj vročih slovenskih Bab

Ljubeljska Baba kuka izza grebena Košute.
Ljubeljska Baba kuka izza grebena Košute.

Ob 8. marcu – ob katerem seveda iskreno čestitamo vsem damam, ženskam, ženam, gospem, gospodičnam, puncam, dekletom, tovarišicam, babnicam in še komu – ne smemo pozabiti na Babe, ki so z nami na nekoliko drugačen način. Zato vam predstavljamo deset najbolj vročih slovenskih Bab.

Kanin: Velika Baba (2160 m) in Mala Baba (1977 m)

Od daleč zlahka prepoznavna dvojica na slovenskem divjem zahodu, dva zoba v zahodnem zobovju osrednjega kaninskega pogorja. Nanju je z vseh strani precej daleč. Še najhitreje je iz Rezije čez odmaknjeno planino Kot, a pripeljati se do tja je popotovanje zase … Samota je torej zagotovljena!


Kanin z Zajavorja, Velika in Mala Baba sta nižja vrhova desno od pobeljenih vrhov.

Krnsko jezero: Velika Baba (2016 m)

Odmaknjena in samotna je Baba, ki se ogleduje v Krnskem jezeru in jo letos cenijo vsi ljubitelji številskih naključij. Dostopna je iz Lepene, pozimi pa je pogosto obiskana tudi na turnih smučeh s Komne prek Lanževice.


Krnsko jezero obkrožajo Lemež (levo), Velika Baba (v sredini) in Šmohor (desno). Foto: Iztok Sinček

Vršič: Ajdovska deklica

Za vse večne čase bo deklica in nikoli baba, a vseeno jo verjetno pozna največ ljudi. Ljudski spomin pravi, da je to velikanka, ki je živela pod Prisojnikom/Prisankom in pomagala popotnikom prek Vršiča v Trento, nekemu trentarskemu otroku pa je prerokovala, da bo postal lovec, ki bo ustrelil Zlatoroga. Kako se je končalo lovčeva zgodba, vemo, kaj je za kazen doletelo velikanko, pa lahko lepo vidimo z vršiške ceste.


Ajdovska deklica, v skalo ujeti obraz pod Prisojnikom oz. Prisankom.

Mežakla: Poljanska baba (830 m)

Nekajmetrski skalni stolp sredi gozda pod Mežaklo je menda hudobna plemkinja, ki ni želela pomagati kmetu in je bila za kazen spremenjena v kamen. Do nje pridemo po hudo strmi poti iz Kočne in si čez zadnje metre do vrha pomagamo s klini, nadaljujemo pa lahko še na prijetno planino Obranica.


Poljanska Baba.

Dovje: Dovška Baba (1891 m)

Tista karavanška “gospa”, o kateri se je legendarni Joža Čop pošalil: “Sem na Babi ležal pa skozi Luknjo v Zadnjico gledal.” Nad Dovjim vabi s svojim širokim travnatim oprsjem in bogatimi pogledi na osrednje Julijce. Trenutno jo oblegajo turni smučarji, sicer pa je cenjena v vseh letnih časih. Dostop olajšajo gozdne ceste, ki pripeljejo visoko pod vrh.


Na vzhodnem grebenu Dovške Babe.

Ljubelj: Košutica ali Ljubeljska Baba (1968 m)

Lepo zaobljena gmota sodi h karavanški Košuti, čeprav odločno štrli stran od nje na severni strani grebena. Na vrh pridete po dveh poteh, gostoljubna planina Korošica pod vrhom pa je lahko dostopen, razgleden cilj za vsakogar.


S Hajnževega sedla proti Ljubeljski Babi. Foto: Gregor Morel

Jezersko: Velika (Koroška) Baba (2127 m) in Mala (Koroška) Baba (2018 m)

Najambicioznejši slovenski Babi kraljujeta v samostojnem kraku Grintovcev med Ravensko in Belsko Kočno. Velika je posebej cenjena med plezalci, od ljubiteljev opremljenih smeri in plošč do bojevnikov v ledu, ki dobro poznajo grape in slapove v njenem vznožju. Priporočamo ferato z Ledin, izkušenim pa zelo zahtevno grebensko prečenje obeh Bab.


Grintovci nad Jezerskim. Velika in Mala Baba sta pod levim oblakom.

Osrednji Grintovci: Lučka Brana ali Baba (2244 m)

Najvišja slovenska Baba je na nek način najmanj karizmatična, saj se v grebenu med Planjavo in Ojstrico kar nekako izgubi. Čeznjo vodi markirana pot s Škarij proti Planjavi.


Lučka Brana je med Ojstrico (desno) in Planjavo (levo). Foto: Bernarda Sušnik

Seveda to še zdaleč niso vse slovenske Babe. Omenimo naj še Babe na Kamniškem sedlu, pa Babo nad Kobaridom, Prestrankom, Zgornjo Rečico, Železno Kaplo, na Javornikih … Smo katero pozabili? V vsakem primeru, drage dame, tudi vam iz vsega srca čestitamo za 8. marec!

Vir: http://www.kibuba.com/kibubazin/babe

1 komentar