Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na Veliko Babo nad Ledinami (2127m)

Velika (Koroška) Baba je 2127m
Velika (Koroška) Baba je 2127m

Kam: na Veliko Babo nad Ledinami (2127m)
Kdaj: v soboto, 13. septembra 2014
Info: —

S PD Ribnica na

Veliko Babo nad Ledinami (2127m)

sobota, 13. september 2014

Velika (Koroška) Baba je 2127m

Velika (Koroška) Baba (2127m)

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 13. septembra 2014, vabi na razgledni vrh nad Jezerskim, nad Ledinam, in sicer na VELIKO BABO (2127 m).

ODHOD: v soboto, 13. septembra, ob 5. uri iz Kočevja (PD Kočevje se isti dan odpravlja na Kočno in si bomo delili prevoz), in ob pribl. 5.15 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Čas hoje (okvirno): 9 ur.
NAČRT poti: Ravenska Kocˇna (1080 m)–Kranjska kocˇa na Ledinah (1700 m)–Velika Baba (2127 m)– Jezersko sedlo (2034 m)–Kranjska koča na Ledinah (1700 m)–Ravenska Kocˇna (1080 m).
ZAHTEVNOST poti: ZELO ZAHTEVNA pot.
OPREMA: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, pohodniške palice, plezalni pas, samovarovalni sestav, čelada, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoč leto), hrana, pijača in varen korak. Okrepčali pa se bomo lahko tudi v Kranjski koči na Lednah (1700 m).

TOČKA Slovenske planinske poti (transverzale): Kranjska koča na Ledinah (1700 m).

PRIJAVE Z AKONTACIJO: v torek, 9. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici. Akontacija: 20 EUR.
Vodji: Roman Petelin, vodnik PZS, in Stane Babič, vodnik PZS.

Opis: Kranjska koča na Ledinah, 1700 m, je dosegljiva z Zgornjega Jezerskega v približno 2 urah po Lovski ali Slovenski poti (slednja je dobro zavarovana in precej izpostavljena plezalna pot).

Velika (Koroška) Baba, 2127 m.
Greben, ki poteka od Jezerskega sedla, 2034 m, proti severu, doseže svojo najvišjo točko na Velki Babi. Lepo oblikovan dvogav vrh s strmimi stenami prepada v Ravensko na slovenski in Belsko Kočno na avstrijski strani. Če Babo opazujemo s Planšarskega jezera na Zgornjem Jezerskem, daje vtis osameljene in težk pristopne goe. Zato ne preseneča, da je doživela svoj prvi obisk šele leta 1896, prav ob koncu zlate dobe prvopristopništva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Kljub vabljivem imenu se nanjo ni prvi povzpel kak podjeten predstavnik ‘močnejšega’ spola, temveč sta na njeno teme prvi priplezali dve dami, sestri Louise in Paula Schuetz iz Liboj pri Celju, v spremstvu Lovrenca Potočnika iz Stahovice. Ta imenitni vzpon so opravili z Jezerskega sedla.
Na Veliko Babo ni lahkega prstopa. Od koderkoli se je lotimo, se moramo kar potruditi. Mi se bomo nanjo povzpeli od Kranjske koče na Ledinah.

Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore, Rink in Babe. Pot nas v nekaj minutah (15 min) pripelje na razpotje, kjer se usmerimo levo za oznakam “V. Baba”. Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje pod ostenja Ledinskega vrha. Tu zavijemo v levo in pot postane zahtevnejša. Ob jeklenici prečimo strma pobočja proti severu, nato pa zavijemo rahlo v desno, ter prečimo široko grapo. Zaradi plazov se na tem mestu lahko sneg zadrži še dolgo v poletje.

Sledi ponovno nekoliko strmejši vzpon ob jeklenici, pot pa postaja tudi vse bolj krušljiva. V nadaljevanju se pot še nekajkrat vzpne proti vzhodu in severu, nato pa sledi kratek spust v široko grapo med Ledinskim vrhom in Veliko Babo. Iz grape se povzpnemo na drugo stran in sledi vzpon po strmih skalnih ploščah proti severu. Na tem delu pot ni več krušljiva, je pa zelo strma in pogosto tudi vlažna. Sledi kratek strm vzpon s pomočjo nekaj skob, nato pa ponovno vzpon po skalnih ploščah ob redkem ruševju vse do razpotja, kjer se nam z desne priključi lažja pot zJezerskega sedla.

Pot v nadaljevanju postane nekoliko manj zahtevna in se še naprej vzpenja proti severu. Kasneje pot zavije v levo in se umakne strmim stenam na zahodno stran gore. V nadaljevanju pot preči zahodna pobočja proti severu, v zadnjem delu pa zavije v desno in sledi še kratek vzpon proti zelo razglednem vrhu.

RAZGLED z vrha: Z vrha je zelo lep razgled na severne stene Kočne, Grintovca, Dolgega hrbta, Skute in Rink. Lepo se vidi tudi Kranjska koča na Ledinah in Češka koča na Spodnjih Ravneh.

** Planinsko članarino za leto 2014 lahko vplačate vsak torek ob 19. uri v prostorih PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. **

Lepo povabljeni na pohod vstrmi svet nad Ledinami/Vadinami oz. Vodinami kot pravijo domačini)!

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj