Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na Veliko (Koroško) Babo (2127m) in Ledinski vrh (2108m)

Velika Baba (levo) in Ledinski vrh (foto Zdenka Mihelič)
Velika Baba (levo) in Ledinski vrh (foto Zdenka Mihelič)

Kam: A skupina: VELIKA BABA nad Ledinami (2127 m) in B skupina: LEDINSKI VRH (2108 m)
Kdaj: v soboto, 12. septembra, ob 5. uri, z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041 222 358) in Roman Petelin, vodnik PZS (041 325 664)

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na turi
(zaradi slabega vremena prestavljeno s 5. 9.)

A skupina: VELIKA BABA nad Ledinami (2127 m) in
B skupina: LEDINSKI VRH (2108 m)
v soboto, 12. septembra 2015, ob 5. uri, z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici

Odhod: ob 5. uri v Ribnici (avtobusna postaja pri cerkvi).
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Ravenska Kočna (1080 m).

Načrt poti:
A: Ravenska Kočna (1080 m)–Kranjska koča na Ledinah (1700 m)–Velika Baba (2127 m)–Jezersko sedlo (2034 m)– Kranjska koča na Ledinah (1700 m)–Ravenska Kočna (1080 m).
B: Ravenska Kočna (1080 m)–Kranjska koča na Ledinah (1700 m)–Ledinski vrh (2108 m)–sestop po isti poti.

Zahtevnosti poti: A: zelo zahtevna pot. B: do Ledin zelo zahtevna pot, nato lahka pot.
Čas hoje (okvirno): A: 9–10 ur. B: 6–7 ur.

Opis:
Kranjska koča na Ledinah, 1700 m, je dosegljiva z Zgornjega Jezerskega v približno 2 urah po Lovski ali Slovenski poti (slednja je dobro zavarovana in precej izpostavljena plezalna pot).

Velika (Koroška) Baba, 2127 m. Greben, ki poteka od Jezerskega sedla, 2034 m, proti severu, doseže svojo najvišjo točko  na Velki Babi. Lepo oblikovan dvogav vrh s strmimi stenami prepada v Ravensko na slovenski in Belsko Kočno na avstrijski  strani. Če Babo opazujemo s Planšarskega jezera na Zgornjem Jezerskem, daje vtis osameljene in težk pristopne goe. Zato  ne preseneča, da je doživela svoj prvi obisk šele leta 1896, prav ob koncu zlate dobe prvopristopništva v KamniškoSavinjskih Alpah. Kljub vabljivem imenu se nanjo ni prvi povzpel kak podjeten predstavnik ‘močnejšega’ spola, temveč sta  na njeno teme prvi priplezali dve dami, sestri Louise in Paula Schuetz iz Liboj pri Celju, v spremstvu Lovrenca Potočnika iz  Stahovice. Ta imenitni vzpon so opravili z Jezerskega sedla. Na Veliko Babo ni lahkega prstopa. Od koderkoli se je lotimo,  se moramo kar potruditi. Mi se bomo nanjo povzpeli od Kranjske koče na Ledinah.

Od koče nadaljujemo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore, Rink in Babe. Pot nas v nekaj minutah (15 min)  pripelje na razpotje, kjer se usmerimo levo za oznakam “V. Baba”. Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje pod ostenja  Ledinskega vrha. Tu zavijemo v levo in pot postane zahtevnejša. Ob jeklenici prečimo strma pobočja proti severu, nato pa  zavijemo rahlo v desno, ter prečimo široko grapo. Sledi ponovno nekoliko strmejši vzpon ob jeklenici, pot pa postaja tudi  vse bolj krušljiva. V nadaljevanju se pot še nekajkrat vzpne proti vzhodu in severu, nato pa sledi kratek spust v široko  grapo med Ledinskim vrhom in Veliko Babo. Iz grape se povzpnemo na drugo stran in sledi vzpon po strmih skalnih  ploščah proti severu. Na tem delu pot ni več krušljiva, je pa zelo strma in pogosto tudi vlažna. Sledi kratek strm vzpon s  pomočjo nekaj skob, nato pa ponovno vzpon po skalnih ploščah ob redkem ruševju vse do razpotja, kjer se nam z desne  priključi lažja pot z Jezerskega sedla. Pot v nadaljevanju postane nekoliko manj zahtevna in se še naprej vzpenja proti  severu. Kasneje pot zavije v levo in se umakne strmim stenam na zahodno stran gore. V nadaljevanju pot preči zahodna  pobočja proti severu, v zadnjem delu pa zavije v desno in sledi še kratek vzpon proti zelo razglednem vrhu. Sestopili bomo  do razkrižišča s potjo na Jezersko sedlo, po kateri se po melišču vzpnemo do tega tega sedla. Sledi še sestop do Ledin in od  tam po Slovenski poti proti tovorni žičnici in naprej do našega parkirišča.

RAZGLED z vrha: Z vrha je zelo lep razgled na severne stene Kočne, Grintovca, Dolgega hrbta, Skute in Rink. Lepo se vidi  tudi Kranjska koča na Ledinah in Češka koča na Spodnjih Ravneh.

Ledinski vrh, 2108 m, leži na meji z Avstrijo. Od Kranjske koče na Ledinah, do koder pristopimo po Slovenski poti (zelo  zahtevno), nadaljujemo proti vzhodu kot skupina A. Pot, ki je sprva precej zložna, nas v nekaj minutah pripelje na  razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje  do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato  pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na  desni. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Nadaljujemo levo v smeri  proti Babi in Ledinskemu vrhu po poti, ki se zmerno vzpenja ob grebenu. Po nekaj minutah se desno navzdol odcepi pot  na Babe, mi pa nadaljuje rahlo levo po razgledni grebenski poti. Naprej se pot strmo vzpne in nas po nadaljnjih 10  minutah hoje pripelje na Ledinski vrh, ki premore le malo prostora, a zato zelo širok razgled. Lep je RAZGLED proti  sosednji Babi na severu, proti zahodu vidimo Mrzlo goro, proti jugu je Skuta s svojimi sosedami in na zahodno stran  vidimo Ravensko Kočno (dolino) in nad njo Češko kočo. Na vrhu je malo prostora.

Previden, varen korak je naše vodilo – na vrhu smo šele na polovici poti. Naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, pohodniške palice, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice za ferate, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS), osebni dokument in varen korak.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika in možnost se bo okrepčati v Kranjski koči na Ledinah.
Točka Slovenske planinske poti: Kranjska koča na Ledinah (1700 m).
Prijave z akontacijo: v torek, 1. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 15 EUR se plača ob prijavi.
Vodji pohoda: A skupina: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041 222 358). B skupina: Roman Petelin, vodnik PZS (041 325 664).
Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj