Zanimivosti

Za staro fotografijo plačal kar 2,3 milijona dolarjev

Billy The Kid

Billy The Kid

Denver – Na dražbi v Denverju so v soboto prodali edini znani portret slavnega razbojnika ameriškega Divjega zahoda, znanega pod vzdevkom Billy the Kid. Zasebni zbiratelj je zanjo odštel kar 2,3 milijona dolarjev.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je fotografija odšla v roke zasebnega zbiratelja Williama Kocha. Predstavnica dražbe Old West Show & Auction Melissa McCracken je dejala, da gre za najdražji predmet, ki je bil kdaj koli prodan na tem dogodku, ki sicer poteka vsako leto.

Fotografija naj bi bila posneta med letoma 1879 in 1880 v mestu Fort Sumner v Novi Mehiki, ameriško ikono pa prikazuje s puško v desnici in revolverjem na levi strani. Zaradi te fotografije, velike pet krat osem centimetrov, se je dolgo mislilo, da je bil Billy the Kid levičar, saj nosi revolver na levem boku. A kasneje se je izkazalo, da je posneta v tehniki, ki naredi zrcalno sliko.

Billy The Kid je fotografijo kasneje podaril prijatelju Danu Dedricku, od takrat pa so jo hranili njegovi nasledniki. V javnosti je bila objavljena le enkrat, in sicer v 80. letih prejšnjega stoletja v muzeju okrožja Lincoln v Novi Mehiki.

Vir: 24ur.com

Komentiraj