Slovenija Zanimivosti

V letu 2022 več prostih prazničnih dni kot v letu 2021

Prazniki, ki so dela prosti dnevi, bodo v letu 2022 malenkost prijazneje razporejeni kot leta 2021. Na soboto oziroma nedeljo bosta namreč padla dva prosta dneva manj.

Letošnje praznovanje novega leta, 1. in 2. januar, sicer pade na soboto in nedeljo, v preostalem delu leta pa takega primera ne bo več. Praznik dela, 1. in 2. maj, ter božič in dan samostojnosti in enotnosti, 25. in 26. december, bomo praznovali na nedeljo in ponedeljek. Dan reformacije, 31. oktober, in dan spomina na mrtve, 1. november, pa bosta na ponedeljek in torek.

Dan državnosti, 25. junij, bo letos sobota. Vsi drugi prazniki, ki so dela prosti dnevi, pa bodo med tednom. Tako bo Prešernov dan, 8. februar, na torek, dan upora proti okupatorju, 27. april, na sredo, Marijino vnebovzetje, 15. avgust, pa na ponedeljek.

Velikonočni ponedeljek bo v letošnjem letu 18. aprila.

Kdor si bo želel za prvomajske praznike daljšega oddiha in bo nanj odšel v soboto pred dnevom boja proti okupatorju, bo ob štirih dneh dopusta prost kar deset dni.

V letu 2022 bomo na soboto oz. nedeljo torej imeli pet praznikov, medtem ko je bilo lani takih sedem. Prazničnih in dela prostih dni, ki bodo med tednom, pa bo letos skupaj z velikonočnim ponedeljkom osem, medtem ko jih je bilo lani šest.

Državni prazniki so v Sloveniji dela prosti dnevi, razen dneva Primoža Trubarja (8. junij), združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitve Primorske k matični domovini (15. september), dneva suverenosti (25. oktober) in dneva Rudolfa Maistra (23. november).

Vir: rtvslo.si, G.C

Komentiraj